Safra kesesi

Safra kesesi
Safra kesesi karnın sağ tarafında kaburganın hemen altında yerleşmiştir. Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin alt kısmında bulunan küçük torba şeklinde bir organdır. Görevi ise, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak, ve aralıklarla duodenuma (onikiparmak barsağına) akıtmaktır. Özellikle yağlı ve çikolatalı yiyecekler safra kesesinin kasılmasına yol açmaktadır.
Safra kesesi içinde taşlar oluşabilir. Kese, taşlı veya taşsız olarak iltihaplanabilir ve buna "kolesistit" denir. Kolesistit geliştiğinde, safra kesesi çalışamaz ve görevini gerektiği şekilde yapamaz.
Kronik kolesistitli hastanın karnında, özellikle yemeklerden sonra kaburgaların altına ve sırta kadar yayılan bir ağrı olur. Bu hastalık sıklıkla 40 yaşını geçmiş sarışın şişman ve doğum yapmış kadınlarda görülür. Akut (ani) olarak oluştuğunda, ateş yükselir, kusma ve bulantı görülür. Her iki tür safra kesesi iltihabında da; zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Çünkü kese perfore olabilir (delinebilir), sarılığa yol açabilir, en kötü olasılık olarak safra kesesi kanseri gelişebilir. Tedavisi cerrahidir. Günümüzde karın içine kamera yerleştirerek yapılan kapalı ameliyatlar (laparoskopik kolesistektomi) artık standart olmuştur. Bu ameliyatlar safra kesesi poliplerinde de uygulanmaktadır. Hasta ertesi gün evine dönmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Uncu

Etiketler
Safra kesesi hastalıkları tedavisi
Prof. Dr. Hakan Uncu
Prof. Dr. Hakan Uncu
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube