Saç dökülmesinde ozon tedavisi

Saç dökülmesinde ozon tedavisi

Kafa derisindeki saçsız veya saçların azaldığı bölgelere yapılan ozon uygulamaları ile kılcal damarlarda kan akımı ve sonuçta oksijenlenmede artma olur.

Bunun sonunda zayıf ve güçsüz kalan saç üreten folliküler uyarılır. Dereceli olarak tamiri başlayan folliküllerden saç üretimi yavaşça başlar.

Saç, baş üzerinde bulunan kıl kümeleridir. Vücuttaki diğer  kıllara  göre daha hızlı uzar. Saçın, büyüme hızı ortalama günde 0,3 mm ile 0,4 mm`dir(ayda 1-2 cm).

Saç, follikül denilen özel bir üretken doku grubu tarafından keratin proteininden oluşturulur. Kişiden kişiye değişmekle beraber 6-12 yıl yaşar ve sonra dökülme zamanı gelir.Saç döküldükten 2-3 ay sonra follikülden yeni bir saç görülmeye başlar. Bir follikül ömrü boyunca ancak 4 kez yeni saç üretebilir ve sonra genellikle ölür ve yok olur.

Her saç kılının büyüme ve duraklama devreleri birbirinden bağımsız olduğu için bir kıl büyürken diğer kıl dökülebilir.

Ömrünü tamamlamış saç kendiliğinden veya dış etkilerle (tarama, şampuanla yıkama, fırçalama, saça şekil verme çalışmaları) dökülür. Bunun yerine yeni saç çıkar. Günde ortalama 100 adet saç dökülür. Yeni doğan bebekte ve hamilelikte görülen saç dökülmeleri kısmen olağan saç dökülmesi sayılabilir.

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %25`ini, 40 yaşına kadar %40`ını, 50 yaşına kadar %50`sini etkiler.

Saç bir çok nedene bağlı olarak dökülür. Dökülmenin nedeni tespit edilmeden doğru bir tedavi yaklaşımı sağlanamaz. Bu nedenle dökülmenin hangi nedenle olduğunu bilmek önemlidir.

Genelde saç dökülmesi

Bazı hastalıklarla birlikte  (tiroid bozuklukları,SLE,hormonal dengesizlikleri,bağışıklık sistemi bozuklukları v.s)

Ciddi beslenme bozukluklarında (protein, demir, çinko veya biotin eksiklikleri).

Yağlı, kepekli, kaşıntılı saçlı derisi olanlarda,

Stres, psikososyal olumsuzluklarda,

Kullanılan ilaçların yan etkisi,kemoterapik ilaçlar,

Mantar enfeksiyonları,

Saçları aşırı sıcağa maruz bırakmak ve saç maşası ile aşırı kıvırmak, saça kuvvetli kimyasal maddeler sürmek (saç boyaları, spreyler gibi) saç dökülmesi yapabilir.

Erkeklerde saç dökülme belirtileri

Dökülme önce alın sınırında başlar ve ilerler, sonra tepeden başlayan bir açılma olur.

Soygeçmişinde dökülme hikayesi varsa ergenlik çağına girmesi ile birlikte erkeklik hormonu testesteron saçlı deride  bulunan follikülleri(Saç üreten hücre gruplarını ) etkilemeye ve harap etmeye başlar.

6-12 yıl kadar olan saç ömrü neredeyse 6 aya kadar kısalarak  hızla dökülmeye başlar. Folliküller harap olduğu için artık saç çıkmayacaktır ve  kellik kaçınılmazdır.

Kadınlarda saç dökülme belirtileri

Kadın tipi A. Alopecia,en sık görülen tiptir. Tepeden saçlar azalır, seyrekleşir, incelir, kısalır ve daha az pigment içerir.

Birçok hastalık, hormonal ve metobolik düzensizlikler,enfeksiyonlar  ve besinsel etkiler saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu gibi sebepler ortadan kaldırılmadan tedavi hiçbir zaman tam olarak gerçekleşmez.

SAÇ DÖKÜLMESİNDE OZON TEDAVİSİ

Uygulanan ozon tedavi metodları ile,

Kafa derisindeki saçsız veya saçların azaldığı bölgelere yapılan ozon uygulamaları ile kılcal damarlarda kan akımı ve sonuçta oksijenlenmede artma olur.

Bunun sonunda zayıf ve güçsüz kalan saç üreten folliküler uyarılır. Dereceli olarak tamiri başlayan folliküllerden saç üretimi yavaşça başlar.

En zor tedavi edilen androjen bağımlı alopesili kişiler de ozon tedavisi ilgili yapılan çalışmalarda,

Seanslar halinde uygulanan ozon tedavisi ile, 5. seanstan itibaren saç dökülmesinin durduğu, sonraki seanslarda artan tarzda yeni folliküller gözlenmiş.Yeniden çıkan saçlar daha sık ve güçlü, daha koyu  renkli ve çekmeye karşı dirençli olduğu izlenmiştir.  

Bu tedavi herhangi bir yan etkisi olmayan, uygulanan kişilerde herhangi bir hormonal dengesizlik oluşturmayan doğal bir yöntemdir.

Ayrıca

Ozon tedavisi ile saç dökülmesine (saçkıran) sebep olan bakteri ve  mantar gibi enfeksiyonlar ortadan kalkar,

Saç bakımı ve boya gibi kimyasal maddeler ile yıpranmış saçların tamiri ile dökülme azalır veya tamamen yok olur.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Beytiye Baş

Uzm.Dr Beytiye Baş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Saç dökülmesi tedavisi
Uzm. Dr. Beytiye Baş
Uzm. Dr. Beytiye Baş
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube