Saç dökülmesi ve tedavi

Saç dökülmesi ve tedavi

Saç dökülmesi

İnsanların yarısı hayatlarının bir döneminde saç dökülmesi veya tıp diliyle Alopesi ile karşılaşıyorlar. Erkeklerde daha genç yaşlarda ortaya çıkan saç dökülmesi sorunu kadınlarda daha hızlı seyir gösterip beraberinde psikososyal sorunları da getirebilir.Saç dökülme sorunu doğru araştırılıp nedenleri tespit edilirse tedavisi kolaylaşır. Bu doğrultuda genetik yapı, kullanılan ilaçlar, geçirdiği hastalıklar, beslenme özellikleri,saç bakım alışkanlıkları, hormonal denge ve stres hakkında değerlendirilme yapılmalıdır. Saç ve saçlı derinin incelenmesi ve muayenesi, saçların mikroskopik incelenmesi, hastanın genel durumunu gözden geçirmek için genel kan analizleri,ve bazen de saçlı deriden alınan biyopsiler bizi doğru tanıya yaklaştırır.

Saçın hayat siklusu nasıl gerçekleşiyor? 

Doğduğumuzda tüm vücudumuzda yaklaşık 5 milyon ve saçlı derimizde 100,000 saç folikülü var ki bu miktar gittikçe azalır. Her saç folikülünün bir hayat siklusu var .Buna göre her saç folikülü Anagen denilen aktif büyüme dönemde 3-5 sene durmadan faaliyet gösterir . Büyüme döneminin bitişinden birkaç gün sonra saç folikülleri geçiş dönemi olarak bilinen Katagen döneme girerler.Bunun ardından da 3-8 ay sürebilen dinlenme veya Telogen faz başlar . Saç foliküllerinin %80-90 Anagen dönemde ve %10-15’i telogen dönemdedir. Telogen dönemin ardında saç dökülür ve yeni bir büyüme dönemi başlar.

Normal saç dökülmesi nasıl olur ? Aşırı saç dökülmesinden nasıl ayırt edilir? 

Normalde, erişkinde günde 50-150 adet istirahat dönemindeki saç tarama,yıkanma veya çekmeye bağlı olarak dökülür. Bu dökülmeler 2 aya kadar sürebilir ve yılda 3 kez siklik olarak tekrarlar.Saç dökülme süresinin 2 ayı aşması sorunlu bir sürecin işareti olup bazı incelemelerin yapılmasını gerektirir. Aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme oluşursa anormal bir durum var demektir.

Saç dökülmesinin başlıca nedenleri nelerdir ? 
Telogen saç dökülmesi (Telogen effluvium) :

İstirahat halindeki saç oranının artmasıyla, çekme, yıkama, tarama gibi günlük yaşamdaki basit travmatik etkilerle günlük saç kaybı 150-400’e ulaşabilir. Bu durumdan rahatsız olanlar banyodan sonra alıştıklarından daha fazla saçın dökülmesinden şikayetçidir.6-8 ay sürebilen Telogen saç dökülmesinin en bilinen nedenleri arasında enfeksiyonlar,doğum,ateşli hastalıklar,cerrahi müdahaleleri, tiroid hastalıkları ,stres ,protein ve kaloriden fakir beslenme ,mevsim değişiklikleri,demir,çinko ,biotin eksikliği ve İlaç kullanımları sayılabilir.

Androjenik saç dökülmesi :

Erkeklik hormonlarının neden olduğu bu tip saç dökülmesi hem erkekler hem kadınlarda görülebilir.Alında saçlı deri çizgisi geriye çekilip saçlarda incelme meydana gelir.Daha çok 30 yaşın üzerinde kendini gösteren erkek tipi saç dökülmesinde hormonlara aşırı duyarlılık ve genetik yatkınlık söz konusudur. Bu hastaların muayenesi ve hormon analizleri tetizlikle yapılmalıdır.

Alopesi areata (saç kıran):

saçlı deride para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı kıldan arınmış alanlar oluşur. Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesini yapan faktörler bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar daha sonra kendiliğinden büyümektedir. Alopesi areata bazen Vitiligo, tiroid hastalıkları ve diyabet gibi başka immünolojik hastalıklarla beraber seyredebilir.

Saç dökülmesinin başka nedenleri arasında mantar hastalıkları,sifilis hastalığı,radyasyon tedavileri,saçlı deri egzeması,saçları sıkı bağlama ,doğum sonrası saç dökülmesi, mevsimsel saç dökülmeleri, trikotilomania denilen psikiyatrik kişilik bozukluğu ve bazı hastalıkları sayılabilir.

Tedavi seçenekleri: 

Telogen efluviumun tedavisi, nedenin ortaya çıkarılıp, gerekli önlemlerin alınmasıdır. Dönüşümlü bir tablo olduğundan sorun hakkında eğitici açıklama ve hastanın sabırlı olmasıyla genelde iyi sonuç alınır. Saç dökülme sorununu tedavi etmek için anti androgenler,Biotin,demir,çinko ve Minoksidil içeren ilaçlar, losyonlar ve şampuanların yanında Saçlı deriye uygulanan bazı yöntemler de var :

Saç Mezoterapi;

Saç dökülmesi tedavisinde uzun zamandan beri kullanılan mezoterapi teknik olarak, dolaşım düzenleyici, anti androjenik ilaçlar ive belirli vitaminlerin bir karışım halinde cilt altına, uygulanmasıdır . Saç mezoterapisi , androgenetik alopesi, alopesi areata ve telogen effluvium gibi birçok saç hastalığında kullanılan yöntemidir.Bu uygulamada çok ince ve kısa iğne uçları kullanarak saç folikülünü besleyen vitaminler, antiandrojenik ilaçlar ve dolaşım düzenleyici kokteyller saçlı deriye enjekte edilir. Hissedilen ağrı iğnelerin boyutlarıyla paralel olarak oldukça azdır.

PRP tedavisi; 

Uygulamada kişiden 10 ml kan alınır santrifuj işlemi yapılarak içinde 0.5 ml kadar trombosit veya Platlet içeren serum elde edilir. Bu serum saçlı deriye yüzeyel olarak enjekte edilir. Pıhtılaşma prosesinde kilit rol oynayan trombositlerden salgılanan büyüme faktörleri bu bölgeye kök hücre göçünü başlatır. PRP uygulaması ayda bir olmak üzere 2-4 kez tekrarlanır. Daha sonra yılda bir kez tekrarlamak yeterlidir. Bu sayede saç dökülmesi için kozmetik ürünlere vermekte olduğunuz yüksek faturalardan kurtulmuş ve yüzeysel kullanılan ürünlere göre çok daha etkili bir sonuç elde etmiş olursunuz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Armin Müştak

Uzm. Dr. Armin MÜŞTAK, 30 Eylül 1967 tarihinde İran - Tebriz’de doğmuştur. 1995 yılında Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimini tamamlayarak 2005 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Uzm. Dr. Armin MÜŞTAK, eğitimleri sırasında ve sonrasında pek çok kurumda görev yapmıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni-Sina Hastanesi’nde asistan doktor olarak, Dirimsel Tıp Merkezi’nde, Özel Çağsu Hastanesi’nde, Ankara Koru Hastanesi’nde, Özel HRS Kadın Hastanesi’nde, Özel Biofiz Tıp Merkezi’nde, 19 Mayıs Hastanesi’nde ve Özel Etimed Hastanesi’nde Uzman Doktor olarak uzun yıllar boyunca hizmet vermiştir. Kendisi iyi derecede İngilizce ve Farsça bilmekte olup evli ve 2 çocuk babasıdır. Deri ha ...

Etiketler
Saç dökülmesinin tedavisi
Uzm. Dr. Armin Müştak
Uzm. Dr. Armin Müştak
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube