Rubber-dam nedir ve neye yarar?

Rubber-dam nedir ve neye yarar?

Rubber-Dam nedir ve ne için kullanılır?

Rubber-Dam esnek plastik veya lastik malzemeden üretilmiş ince bir örtüdür. 
Tamamen kuru bir ortam gerektiren tedavilerde Rubber-Dam, dişleri ağız içinde izole etmek için kullanılır, ve aynı zamanda baraj görevini görür.
Bu uygulama özellikle Kanal tedavisinde, adeziv restorasyonlarda (Estetik Dolgu, İnley, Onley gibi), diş beyazlatma uygulamalarında ve amalgam dolgular çıkarılırken büyük önem taşır.

Rubber-Dam sayesinde dişin, bakteri ve tükürük ile olan teması kesilir. Ayrıca hastanın dudağı, dili ve yanağı pamuk ve el aleti kullanılmadan Rubber-Dam sayesinde ekarte edilir ve çalışılan bölgenin daha fazla ışık alması sağlanır.
Bu sayede, tamamen kuru bir ortam oluşması, Diş Hekiminizin tedavi alanını daha iyi görmesini ve titizce çalışmasını kolaylaştırır.
Aynı zamanda, tedavi sırasında oluşan atıklar veya kullanılan yabancı cisim maddelerinin (amalgam dolgu parçaları, sıvılar, ilaçlar, kanal tedavisi aletleri gibi) hasta tarafından yutulması veya aspire edilmesi (nefes borusuna kaçma) engellenir.

Rubber-Dam uygulaması:

Önce tedavi olacak olan dişlerin yerleri Rubber-Dam üstünde kalem ile işaretlenir ve bu noktalarda delik açılır. Bu deliklerden metal tutucular (clamp) geçirilir ve dişlerin üzerine oturtulur. Rubber-Damın kenarları özel çerçevesine geçirilir ve böylece lastik örtü gerilmiş ve açık kalır. 
Tedavi sırasında oluşan su, ağız içine giremez ve lastiğin üstünden diş hekiminin yardımcısı tarafından temizlenir.

Uzm. Dr. Şenay YÜKSEL ADANUR

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şenay Yüksel

Etiketler
Rubber-dam nedir
Uzm. Dr. Şenay Yüksel
Uzm. Dr. Şenay Yüksel
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube