Romatoid artrit

Romatoid artrit

Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin eklemleri olumsuz etkilediği,kronik inflamatuar eklem  hastalığıdır. Hastalık ilk olarak üst ekstremiteleri etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha  fazla görülür. Her yaşta görülebilir ama genel olarak 25-55 yaşlarında daha fazla görülür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat  nedenleri arasında şunların olduğu düşünülmektedir;genetik,immunolojik bozukluklar,hormonal nedenler,enfeksiyonlar,cinsiyet…

Terleme, ağrı,ateş,iştahsızlık,yorgunluk,anemi,sabah tutukluğu,baş dönmesi gibi sorunlar romatoid artridin bulgularıdır. RA tedavisinde,ilaç,fizik tedavi ve diyet tedavisi önemlidir.

İlaç tedavisi 2 basamakta gerçekleşir. İlk  basamak ilaçları steroid olmayan ilaçlardır ve başlangıçta hızlı bir iyileşme sağlarlar. İlk basamak ilaçlarının hastalığın gidişatı üzerinde etkileri yoktur. İkinci basamak ilaçlar ise hastalığı modifiye edici ilaçlardır,hastalığın seyri üzerinde etkileri vardır. Bu grupta; D-penisilamin,sulfasalazin,antimalaryal,altın tuzları,metotreksat gibi ilaçlar yer almaktadır.

DİYET TEDAVİSİ

Romatoid artrit hastalığında bugüne kadar farklı diyet türleri uygulanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır; Akdeniz diyeti, Vegan diyeti,Elementel diyet,Eskimo diyeti, Eliminasyon diyeti, Balık diyeti,Detoksifikiye  edici diyet,Asit azaltıcı diyet.

Eskimo diyeti; diyet ile alınan yağlardan doymuş yağlar azaltılır,  eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) yağ asitleri artırılır.

Eliminasyon diyeti; alerjik olan besinler diyetten çıkartılır ve  tekrar denenir.

Asit azaltıcı diyet; besinlerin vücutta yakılması sonucu asit oluşur ve artrite neden olur. Asit içeriği yüksek olan et,süt ve ürünleri,yumurta,kurubaklagiller,bazı meyve ve sebzeler diyetten çıkarılır.

Balık diyeti;  et grubundan olan balık, daha fazla tüketilir.

Detoksifikiye edici diyet;   metabolizma sonucu vücutta biriken toksinler artrite neden olur. Bu yüzden toksinleri vücuttan atan sebze ve meyve tüketimi artırılır.

BU DİYETLER; barsak mikroflorasını düzeltirler,besinlerin toksik etkilerini  ve inflamasyonu azaltırlar.

Bu bağlamda şunlara dikkat edilmelidir:

-bu hastalar genelde zayıf olurlar,eğer şişman iseler hastalar zayıflatılmadırlar. Hastanın günlük kalorisi  buna göre ayarlanmalıdır.

-salisilatlar idrarla C vitamini ve Folik asit atımını artırırlar,yeterince  C vitamini ve  folik asit alımı olmalıdır.

-steroidler  su ve tuz tutumuna neden olurlar bu yüzden diyetler tuzsuz yada çok az tuzlu olmalıdır,ayırıca  aspirin mide mukozasını tahriş eder  bunu engellemek için koruyucu olarak IV NO’lu ÜLSER DİYETİ verilmelidir.

-yine steroidlere bağlı diyabet gelişebilir,bunu engellemek için basit şekerler diyetten çıkarılmalıdır veya diyabetik diyet uygulanmalıdır.

-balık yağı PGE2 ,LTB4 yapımını azaltır, LTB5 yapımını artırır. Ayrıca eklem kalınlığını ve eklem ağrılarını azaltır. Bu yüzden balık tüketimi yeterli seviyede olmalıdır. (Haftada en az 2 kere)

-pridoksin,kalsiyum,fosfor ve D vitamini yeterli alınmalıdır.

-RA hastalarda serum bakır seviyelerinde  artış görülmüştür. Eklemler de inflamasyonun azalması ile serum bakır düzeyi de azalmıştır.

-kısaca vitamin ve minarelden zengin,bol proteinli,tuz ve şekerden kısıtlı bir diyet uygulanmalıdır.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinan Yıldız

Dyt. Sinan YILDIZ, 1988 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Sinan YILDIZ, Van Merkez'de bulunan Diyetisyen Sinan Yıldız Beslenme ve Diyet Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Dyt. Sinan Yıldız
Dyt. Sinan Yıldız
Van - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube