Ramazanda ağız ve diş sağlığı için ipuçları

Ramazanda ağız ve diş sağlığı için ipuçları

* Ağız kokusu bakımı ihmal edilmiş ağızlarda daha da fazla olur, bu nedenle ramazan öncesi kendimizi ve çevreyi rahatsız etmemek için mutlaka profesyonel ağız bakımı ( diş hekimi tarafından uygulanan diş taşı temizliği, çürük dişler varsa tedavi edilmesi, dolgu yapılması ) yaptırılması gerekir.
* Oruç sırasında ağız kuruluğunu önlemek de ayrıca önem kazanır. Diş macunlarına köpürme özelliği kazandıran sodyum lauril sulfat maddesi ağız kuruluğuna yol açar. Piyasada bulunan macunlarda bu maddeye sıklıkla rastlandığı için kullanacağımız diş macunu miktarını azaltabilir, fırçalamadan sonra ağız bol su ile çalkalanmalı ya da fırçalama sonrası bir bardak su içilmelidir.
* İftar ve sahurda hızlı yenen yemekleri sindirmek için gazlı içecek tüketilir. Oysa, dişlerin asit erozyonuna maruz kalmasını önlemek için asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından su içilmelidir .
* Kahvaltı yapılmasa bile dişler sabah kalkıldığında mutlaka fırçalanmalıdır. Orucun bozulmasından korkan kişiler, dişlerini macunsuz da fırçalayabilir. Çünkü önemli olanın fırça ile mekanik temizlenmenin sağlanmasıdır. 

Ramazan’da genel olarak ağız kokusuna sebep olacak sarmısak, soğan içerikli ve ağır baharatlı gıdalardan uzak durmalı; bunların yerine lifli ve su içerikli nane, maydanoz gibi yeşillerin tüketimi artırılmalıdır. İftar ve sahur vakitlerinde bol su tüketilmeli, sahur yemeği tamamlandıktan sonra mutlaka dişler ve dil fırçalanmalıdır

Ramazan aylarında öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikayetini önlemek amacıyla iftardan bir-iki saat sonra yaz ayında olmanın avantajını da kullanarak meyve tüketimine özen gösterilmelidir. 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Deniz Gazibey Kaldırım

Etiketler
İftar
Dt. Deniz Gazibey Kaldırım
Dt. Deniz Gazibey Kaldırım
Konya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube