Pterjium

Pterjium

Pterijium nedir?

Halk arasında “Kuş Kanadı” ismiyle bilinen pterijium gözün beyaz kısmından renkli kısmına ilerleyen bir et parçası şeklinde görülür. Göz bebeğinin üzerinde şeffaf saat camı şeklindeki kornea tabakasının üzerine gözün beyaz kısmının üzerini örten zar olan konjonktivadan gelen bir uzantıdır.

Gözde kızarıklık batma sulanma ve görme bozukluğuna sebep olur.

Pterijiumun tedavisi cerrahidir.

Pterijium ne zaman ve nasıl ameliyat edilir?

Gözde belirgin rahatsızlık yapıyorsa (kızarıklık, batma, sulanma gibi) görme bozukluğuna yol açıyorsa, göz bebeğine doğru ilerleyerek görmeyi tehlikeye düşürecek bir risk oluşturuyorsa, estetik bakımdan hastayı rahatsız eden bir kusur oluşturuyorsa ve diğer tıbbi zorunluluk hallerinde pterijium ameliyatı yapılır.

Pterijium dokusu kornea üzerinden kesilerek alınır, konjonktiva isimli zarın geri kalan kısmı dikişle kapatılır. Nüksünü yani tekrar oluşumunu engellemek için konjonktiva kendi altına kıvrılabilir, sklera denilen beyaz kısım açık bırakılabilir, konjonktivanın yönü değiştirilebilir, konjonktivanın başka bir bölgesinden bir parça alınarak o bölgeye dikilebilir, çeşitli ilaçlar (antimetabolit) kullanılabilir, amnion zarı nakli yapılabilir.

Tedavi Komplikasyonları ve Riskleri:

Lokal/genel anestezi sırasında oluşabilecek komplikasyonlar: Genellikle lokal anestezi yani bayıltmadan sadece o bölge uyuşturularak yapılır. Bu sırada 1.göz ve/veya arkasındaki damarlarda iğne ile zedelenme,  2. Anestezik madde ile görme sinirinde hasar oluşumu, 3. Anestezik ilaca karşı alerjik reaksiyon, 4. Göz arkasında kanama, 5. Genel anestezi uygulanması gerekirse buna bağlı ya da anestezi uygulaması sırasında gerekli olan durumlarda kan ve/veya kan ürünlerinin transfüzyonuna bağlı sorunlar

Ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar: Her ameliyatta olduğu gibi pterijium ameliyatında da bir takım riskler bulunmaktadır.

Genel olarak riskler:

*Operasyonda veya sonrasında kullanılan ilaçlara karşı duyarlılık reaksiyonu,

*Kornea merkezini geçen pterijiumlarda ameliyat sonrasında görme bulanıklığı devam edebilir.

*Pterijium ameliyat sonrasında tekrar oluşabilir, tekrar ameliyat gerekebilir.

*Görme kaybına yol açabilecek enfeksiyon gelişebilir.

*Yara yeri iyileşmesinde gecikme, mikroplu veya mikropsuz ülserasyon, skleromalasi (skleranın yani göz beyazının yara yerinin altındaki kısmının erimesi) piyojenik granülom (kanamalı, akıntılı kitle teşekkülü) oluşabilir. Bu sebeplerle gözün yeniden ameliyatı gerekebilir.

*Ameliyat sonrası gözlük veya kontakt lens takılması gerekebilir.

Tedavinin kabul edilmemesi durumunda karşılaşılabilecek komplikasyonlar: Tedavi edilmediği takdirde pterijium dokusu ilerleyerek kornea tabakasını kaplayarak görmenin ileri derecede kaybına yol açabilir. Bu ileri evrede tedavi edildiğinde beya bir leke kalma olasılığı vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Selim Genç

Etiketler
Kızarıklık
Doç. Dr. Selim Genç
Doç. Dr. Selim Genç
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube