Psikodrama grup terapisi

Psikodrama grup terapisi

Psikodramada insanlar arası ilişkiler çalışılır. Amaç anne, baba, eş, çocuk, komşular, arkadaşlar, iş arkadaşları ile daha iyi iletişim kurabilmenin yollarını bulabilmektir. İlişkilerimizin sıkıntılı olması bazen hastalık tanısı alacak kadar ruh sağlığımızı kaybetmemize neden olabilir. İlişkilerimizi istediğimiz şekilde yönetebilmek ruh sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Psikodramada; iletişim içinde olduğumuz kişiyle karşılıklı nasıl bir etkileşim içinde olduğumuzu görebilme şansı olur. Önyargılardan arınabilmek, yeni bakış açıları edinip daha tatmin edici ilişkiler kurabilmemizi sağlar. Psikodramada grup olarak birlikte çalışılır. Sorunlara konuşarak yorum yaparak çözüm bulmak zaman kaybına, kafa karışıklığına yol açabilir.

Psikodramada tamamen farklı çalışılır. Öncelikle çözüm istenen durum sanki tiyatro ortamındaki gibi canlandırılır. Bazen geçmişten kalan etkiler, bazen şimdi yaşanan bir durum, bazen gelecekte yapmak istediğimiz ama kendimizi hazır hissetmediğimiz bir durum… Durum grup ortamında sanki yaşanır hale gelir. Çeşitli psikodrama teknikleri ve grubun da katılımı ile kişinin farklı çözüm seçeneklerini denemesi sağlanır. Yardımcı rollerde hissedilenler, benzer yaşantılar paylaşılır. Bu sırada yargılama, yorum ve tavsiye olmamasına özen gösterilir. Grubun duygusal paylaşımı, birbirlerine verilen destek, her grup üyesinin kendini ifade edebilmesi, özgüven artışına yardımcı olur.

Sanki tiyatroda alınan roller gibi çeşitli rollere girilebildiğinden kendi sınırlarını görebilme şansı olur. Tekrarlayıcı davranışların dışında çıkıp günlük hayatta isteyip de yapamadığı bir davranışı yapabilme olanağı bulur.

Tüm bunlar psikodramayı eylem içinde, eğlenceli canlı bir terapi ortamı yapar.

Katılım koşulları: Grup içinde güven ortamı sağlanması amacıyla katılımcıların kendi konuları dışındaki diğer katılımcıların konularını dışarıda paylaşmamaları gerekmektedir. Ayrıca önemli bir mazeret olmadıkça grup bütünlüğünün bozulmaması ve faydalanım açısından düzenli katılım gerekmektedir.

Halen devam eden açık gruplarımıza katılmak isteyenlerin bir ön görüşme ile katılmaları mümkündür.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sibel Işık Devecioğlu

Uzm. Dr. Sibel Işık Devecioğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2008 yılında Psikiyatri uzmanı olmuştur.  2003 - 2008 yılları arasında Umut Psikodrama Enstitüsü'nde aldığı Psikodrama eğitimini tamamlayarak Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Psikodrama yönetici sertifikasının sahibi olmuştur. 2008-2010 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamlamış olan Uzm. Dr. Sibel Işık Devecioğlu, Erzincan’da Kız Yetiştirme Yurdu, Huzur Evi ve madde kullanımı olan suçlu gençlerle Erzincan Emniyet teşkilatının desteği ile psikodrama grup terapileri yapmıştır. 2010-2017 yılları arasında Özel Altıntepe Kızılay Tıp Merkezi’nde gö ...

Etiketler
İletişim
Uzm. Dr. Sibel Işık Devecioğlu
Uzm. Dr. Sibel Işık Devecioğlu
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube