Prp nedir nasıl uygulanır?

Prp nedir nasıl uygulanır?

PRP yani Platelet Rich Plazma (Platelet/Trombosit Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma) trombositlerden zenginleştirilmiş plasma anlamına gelir.

PRP medikal bir uygulamadır. Sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır.

PRP işlemine karar verildiğinde içinde pıhtılaşmayı engelleyen özel bir solüsyon bulunan tüpe kişinin kanı alınır. Santrifüj denilen alet içinde belirli bir devirde çevrilerek kanın elemanlarının ayrıştırılması sağlanır. böylece tüp içinde eritrosit denilen kırmızı hücreler tüpün dibinde, lökosit denilen beyaz hücreler ortada ve trombosit denilen kan pulcukları da üstteki plazma bölümünde toplanmış olur, plazmanın  alttaki kısmı ise trombositlerden zengindir ve trombositten zengin plasma denilen uygulamada kullanılan bu bölüm PRP adını alır, plasmanın üst kısmı ise trombositten fakirdir ve PPP adını alır.

Trombositlerin vücutta kanın pıhtılaşması ile ilgili görevi vardır fakat aynı zamanda bir doku hasarının iyileşmesini sağlayıcı özellikteki büyüme faktörlerini de salgılar.

Dolayısıyla santrifüj işlemi uygulanan kandan elde edilen PRP, yani trombositi bol olan kısım ya mezoterapi yöntemiyle ya da maske haline getirilerek yüz, boyun, saç, vs istenen bölgeye uygulanır.  Böylece dokulardaki hasarın ya da yaşlanmanın etkilerini geriye çevirecek doğal büyüme faktörleri istenen bölgeye verilmiş olur.

PRP bir tür kök hücre tedavisi midir ?

PRP bir kök hücre tedavisi değildir. Ancak dolaylı yoldan kök hücreler üzerinde çalışır. Trombositlerin içindeki büyüme faktörleri, deri hücrelerinde fibroblastları üretme mesajını ileten birer uyarandır. Fibroblastlar da kolajen ve elastin üretmek için anahtar niteliğindeki yapılardır.

PRP’nin herhangi bir yan etkisi ya da enfeksiyon riski var mı ?

Hijyenik şartlara uyulur, doğru süre ve doğru devirde santrifüj edilirse hiçbir riski ve yan etkisi yoktur. Her seans için tek  kullanımlık enjeksiyon ve tüp gerekir. Son derece güvenlidir. Uygulama sonrası iğne yerlerinde morarma görülebilir.

PRP’nin gözle görülen sonuçları nelerdir ?

Cilt daha parlak ve canlı görünür. Özellikle yüz bölgesinde karşılaştığımız güneş ve yaşlılık lekeleri yumuşar, göz altı bölgesi torbalanmalar ve mor renk değişikliklerinde düzelme olur. İnce çizgiler yumuşar.  Oysaki son derece doğal bir yöntem olan PRP sadece zaten sizde olanı size daha güçlü bir şekilde geri verir. Bu da cildinizin savunma mekanizmasıdır.

PRP Kimlere yapılmaz?

Trombosit sayısı düşük olanlara

Kan hastalığı olanlara

Kan yoluyla bulaşıcı bir hastalığı olanlara

Hamile ve emziren annelere

Otoimmün hastalığı olanlara

Kanser hastalarına

65 yaş üstüne uygulanmamalıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem

Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem, 1974 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini İstanbul Bahçelievler'de tamamlamasının ardından 1991 yılında Bahçelievler Lisesi'nden mezun olan Dr. Gültekin Çem, tıp eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İlk görev yeri olan Çorum Oğuzlar Merkez Sağlık Ocağı' nda 2.5 yıl hastalarına hizmet veren Dr. Gültekin Çem, sonrasında İstanbul Gaziosmanpaşa Merkez Sağlık Ocağı'nda görev aldı. Dr. Gültekin Çem, TUS'na girerek 2003 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde Dermatoloji ihtisasına başladı ve 2009 yılında uzman doktor unvanını aldı. Uzman unvanını almasının ardından mecburi hizmetini Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleştiren Dr. Gültekin Çem, ardından Özel Bahat Halk Hastanesi ve Medipol Ün ...

Etiketler
Prp kimlere yapılmaz?
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube