Prostat büyümesinde neler yapılabilir?

Prostat büyümesinde neler yapılabilir?

Erişkin bir erkekte prostat bezinin ağırlığı 25-30 gram civarındadır. Prostat bezi yaş ilerledikçe büyür. Normalde cevize yakın boyutta olan bez, büyüyerek portakal cesametine ulaşabilir. Kanserleşme olmadan bu büyüme durumuna tıbbi ismiyle BPH ( benign prostatic hyperplasia) denmektedir. Bu iyi huylu prostat büyümesi ; İdrar yaparken yanma ve sızı hissinin olması, sık idrar yapma ( gündüz ve gece ), kesik kesik işeme, idrar kuvvetinin ve kalınlığının azalması, idrarı tam boşaltamama hissi gibi şikayetlere neden olur. 

Kişide, anlamlı miktarda şikayet yaratması halinde öncelikle medikal tedavi planlanmakta, bu tedaviye verilen cevaba göre gerektiğinde kapalı veya açık ameliyat planlanmaktadır. Prostat boyutu ileri derecede büyük olmayan hastalarda endoskopik yapılan (TURP) prostat ameliyatında, prostat dokusu plasmakinetik kaynağıyla, kesici loop denen tel aracılığıyla kanama en aza indirilerek temizlenmekte, idrar yolu istenen açıklığa ulaştırılmaktadır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kemal Topaloğlu

Op. Dr. Kemal TOPALOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde (İngilizce) bölümünü 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2008 - 2014 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur.

Iğdır Devlet Hastanesi, Özel Avcılar Anadolu Hastanesi, Medilife Bağcılar Hastanesi gibi özel kurumlarda görev almış olan Op. Dr. Kemal TOPALOĞLU, mesleki çalışmalarına İstanbul / Bakırköy'de devam etmektedir.

Etiketler
Prostate spesifik antigen
Op. Dr. Kemal Topaloğlu
Op. Dr. Kemal Topaloğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube