Prematüre retinopatisi

Prematüre retinopatisi

ROP miadından önce doğan ve doğum sonrası yüksek konsantrasyonda oksijen uygulamasına maruz kalan düşük doğum ağırlıklı bebeklerde görülen ve körlüğe yol açabilen bir hastalıktır                                                                       

ROP için risk faktörleri nelerdir?

 1300 gr altında ya da 30 haftadan küçük doğan tüm bebekler

1500 gr altında ve 32 haftadan küçük  doğan ve yoğun bakımda oksijen tedavisi alan bebekler

Prematüre doğup, tekrarlayan apne, ağır sepsis, kan transfüzyonu ya da kan değişimi, kafa içi kanama geçiren, bronkopulmoner displazisi, solunum güçlüğü sendromu ya da  ductus arteriyozus açıklığı olan bebekler   ROP gelişimi için risk altındadırlar. 

Bizim önerimiz 36 hafta ve 2000 gramın altındaki yoğun bakım desteği almış tüm bebekler en az bir kez kontrolden geçirilmelidir.

ROP muayenesi ve takibi nasıl yapılır?

 ROP muayenesi topikal anestezi (ALCAINE %0.5 damla) altında bebeklerin göz bebekleri büyütülerek yapılan retina adını verdiğimiz gözün sinir tabakasının incelendiği bir muayenedir.

Göz bebeğini büyütmek için Tropamid %1 ve Mydfrin %2.5 damla karışımı beş dakika arayla üç kez damlatılır. 30- 40 dakika sonra muayene yapılabilir. 

İlk muayene ne zaman yapılmalı ? 

Prematüre bebeklerde ilk ROP muayenesi doğumdan 4-6 hafta sonra yapılmalıdır. Daha sonra hastalığın varlığına ve seviyesine göre 1 ya da 2 hafta aralarla bebek term (doğması gereken zaman) oluncaya kadar muayene tekrarlanır. 

ROP’ ta tedavi alternatifleri nelerdir?

ROP ‘un tedavisnde en önemli aşama düzenli takiptir. ROP gelişen hastaların %80’i kendiliğinden geriler ve takip edilen bebeklerin %8 inde tedavi gerekir. Ancak eşik hastalık adını verdiğimiz hasatlık seviyesini zamanında saptamak ve acil olarak (3 gün içinde) laser tedavisi uygulamak ROP gelişen bebeklerin kör olmasını engelleyen en önemli faktördür. Zamanında tesbit edilemeyen ve laser tedavisine rağmen hastalığı ilerleyen olgularda vitrektomi ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatın sonuçları maalesef her zaman yüz güldürücü olmamaktadır

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Sipahier

Etiketler
Muayene
Op. Dr. Ali Sipahier
Op. Dr. Ali Sipahier
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube