Porselen laminate

Porselen laminate

Porselen laminalar ön grup dişlerdeki çapraşıklık, düzensizlik, renkleşme gibi durumlarda uygulanan ve tam estetik sağlayan  materyallerdir. Beyazlatma (bleaching) ile çıkarılamayan lekeler, dişlerin arasında boşluk bulunan, dişlerin birbirleriyle uyumsuz olduğu ya da hafif çapraşıklıkların olduğu durumlarda porselen laminalar uygulanır.


Lamina venerlerin kullanımı son yıllarda oldukça yaygındır. Kozmetik dişhekimliğinde sıklıkla uygulanır. Dişe tutunma kimyasal yöntemlerle sağlandığı için sağlamlık açısından bir sorun oluşturmazlar. Porselen laminalar gerek fiziksel özellikleri, gerekse ışığı yansıtma özelliğinden dolayı dişin doğal yapısını taklit ederek mükemmele yakın sonuç vermektedirler.


  Porselen laminalarla beyazlatmadan sonuç alınamayan durumlar, aşırı asitli içecek tüketimi sonucu aşınmış dişler, dişlerin aralıklı olması, belli bir dereceye kadar olan çapraşıklıklar bir hafta içinde tedavi edilebilir.


 Tedavi aşamaları öncelikle kapsamlı  bir muayeneyle başlar. Bu aşamada sizin istekleriniz doğrultusunda hekiminiz neler yapılabileceği konusunda sizi bilgilendirecektir.  Dişlerin hazırlığı  lokal anestezi altında olduğu için herhangi bir ağrı hissetmeniz mümkün değildir. Anestezi sağlandıktan sonra özel frezlerle dişlerin ön yüzeyinden çok az bir aşındırma yapılarak laminaların yerleşeceği yüzey elde edilir.  Daha sonra dişlerin ölçüsü alınırak laboratuara gönderilir. Laboratuar aşaması ortalama 5 günlük bir süreçtir. Bu süre zarfında dişlerinize geçici kompozit dolgular yapılarak hem görüntü hem de fonksiyon sağlanır. İkinci seansta porselen laminalar hazırlanan yüzeylere yerleştirilerek görüntü açısından değerlendirilir. Bu aşamada  beklenilen sonuç elde edilmişse dişlerin yapıştırılması işlemine geçilir. Yapıştırmada ışınla sertleşen özel yapıştırıcılar kullanılır.



Porselen laminalar pürüzsüz bir yüzeye sahip oldukları için renkleşmelere karşı dayanıklıdırlar. Oluşabilecek herhangi bir leke de kolaylıkla çıkarılabilmektedir. Işık geçirgenliği de doğal dişi taklit ettiği için son derce doğal bir görünüme sahiptirler.


Porselen laminaların dezavantajı maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Estetik açısından ele alındığında tek diş yeterli olmayabilir. Bu da birden fazla dişin lamina ile restorasyonunu gerektirdiği için maliyeti arttıracaktır. Eğer hasta için bu bir dezavantaj değilse güzel ve etkili bir gülümsemenin en uygun yolu olarak düşünülebilir.


Yapıştırma işlemi diş sayısına göre değişir. Diş başına 5 dakika olarak hesaplanabilir.


Yapıştırmanın ardından 7-10 gün kadar soğuk hassasiyeti olabilir. Bu geçici bir durumdur. Dişlere alışma da biraz süre alabilir.


Porselen laminalar ağız hijyenine dikkat edildiği taktirde 8-10 yıl ağızda kalır. Tabii ki bu süre sert yiyecekler, bazı parafonksiyonel alışkanlıklar (kalem ısırma, tırnak yeme, diş gıcırdatma) nedeniyle kısalabilir. Düzenli diş hekimi kontrolü çok önemlidir. Laminaların bakımı da doğal dişlerde olduğu gibidir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı birlikte önerilmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Özlem Acar

Etiketler
Diş fırçalama
Dt. Özlem Acar
Dt. Özlem Acar
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube