Porselen lamina uygulamaları

Porselen lamina uygulamaları

Laminalar genellikle ön dişlerde uygulanan çok ince porselenlerdir. Fiziksel yapıları güçlendirilen porselenlerin, bu sayede çok ince yapılmaları sağlanmıştır. Diş hekimliği konservatif bir yaklaşımla, daha az oranda doku kaybı gerektirecek restoratif işlemleri ön plana çıkartmıştır. Porselen laminalar dişte çok az ya da hiç preparasyon gerektirmeden uygulanan işlemlerdir. Özel yapıştırıcılarla yapıştırılan porselen laminaların renk geçirgenliğinin iyi olması nedeniyle estetik açıdan oldukça mükemmel sonuçlar alınmaktadır. Bu sayede yaygın olarak kullanılan restoratif seçenekler içinde yer alır. Oldukça hassas teknikler kullanılarak, çok ince üretilen laminalar dişle ve çevre dokularla çok iyi uyum sağlamaktadır.

Laminalar dişlere az müdahale edilerek hazırlanmaktadır. Bazı durumlarda müdahaleye bile gerek kalmadan, sadece dişin ölçüsü alınıp, porselen diş laboratuvarında hazırlanır. Bitmiş haldeki lamina dişin kalınlığı yaklaşık olarak 0,5 ile 0,7 mmdir. Dişlerde sadece ön yüzeylerde preparasyon yapıldığından, konservatif tedaviler içinde yer almaktadır. Işık iletkenliği olması nedeniyle, protezin doğal dişlerle aynı reaksiyonu vermesi sağlanmaktadır. Hastaların ağzına estetik form vermek için, harcanan zaman kısalmıştır. Burada dişin küçültülmesi için işlem yapılmadığından, oldukça avantajlı olarak kabul edilir.

Porselen laminalar ne zaman tercih edilir?

Porselen laminalar dişlerin arasında bulunan diastema adı verilen boşlukları kapatmak için uygulanan en estetik çözüm yoludur. Özellikle dişlerinin renginden memnun olmayan kişilerde diş beyazlatma işleminden de sonuç alınamazsa, porselen lamina tercih edilebilir. Tedavilerin içinde en doğrusu ortodontik tedavi olmasına rağmen, bunun uzun bir süreç gerektirmesinden dolayı hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Bu durumlarda porselen laminalar konservatif şekilde estetik görünüm kazanmak için alternatif tedavi olmaktadır. Kırık nedeniyle madde kaybı olan dişler ve eski dolguların bozulmuş olan renk ve yapısının düzeltilmesi için porselen lamina tercih edilebilir. Dişlerde olan aşınma kişinin yüz ifadesini etkileyen bir unsurdur. Dişin dikey boyutunun kısalması halinde, yüzde çökme oluşur. Bu yüzden porselen lamina kullanılarak dişin dikey boyutu yeniden sağlanır. Bu özellikle ön dişlerde mükemmel sonuçlar verir.

Porselen laminaların avantajları nelerdir?

Porselen laminalar sayesinde dişlere az müdahale yapılması en büyük avantajlardan biridir. Bunun sayesinde çalışma süresinin kısalması hastaların rahatlamasına neden olmaktadır. Bunun dışında minimum müdahale olması nedeniyle dişlerde daha konservatif bir tedavi olarak görülür. Başka bir avantajı da ışık geçirgenliğinin olması sebebiyle doğal dişlere yakın olmasıdır. Bu yüzden doğal bir görünüm elde etmek kolaylaşır. Ayrıca renk seçenekleri de bulunmaktadır. Diş ve diş etinin birleştiği yerde mükemmel bir uyum sağlar. Metal destekli olan porselen köprülerde meydana gelen diş eti kenarındaki yansıma lamina porselenlerde oluşmaz. Ayrıca metal provası, cila, zirkonyum, alt yapı provası gibi ayrı seanslar olmadığından toplam tedavi süresi daha kısa süren bir uygulamadır. Lamina porselenlerin provası cilalanmış olarak yapılır. Bunların cila derecesi yüksek porselen fırınlarında yapıldığından aşınmaya karşı dirençlidir. Aynı zamanda çay, kahve, sigara gibi maddelerden etkilenmediği gibi, üzerinde diş taşı oluşmaz.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz

Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz,1986 yılında İstanbul'da doğdu. 2004 yılında İstek Bilge Kagan lisesini dereceyle bitirmesinin ardından lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi' nde Diş Hekimliği ve Psikoloji üzerine tamamladı. Lisans eğitimi süresince estetik diş hekimliği ve endodonti konusunda çalışmalar ve projeler gerçekleştirdi. 2012 yılında Uluslararası Dentsly Ceram-X Vaka  yarışmasında Yeditepe Üniversitesi’ni temsil etti. Uzm. Dr. Dt. Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında Sanat Psikoterapi atölye çalışmalarında bulundu ve psikanaliz üzerinde yoğunlaştı. Fluent Health the Academy of London ‘da Botulium Toxin A ve Dermal Fİllers eğitimini üstün başarıyla tamamladı. Estetik diş hekimliği uygulamaları, rejeneratif tedaviler ,miyofasial ağrı( Temporamandibular Eklem Problemleri ) ve Gülüş Estetiği ( Vizajizm ) üzerinde ...

Etiketler
Porselen lamineler
Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz
Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz
Denizli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube