Ortopedik hastalıklarda p.r.p uygulaması

Ortopedik hastalıklarda p.r.p uygulaması

1-PRP NEDİR ?

PRP İngilizce (PLATELED RICH PLASMA) olup; trombositten zengin plazma demektir.Son yıllarda oldukça sık kullanılan bir tedavi seçeneğidir.İlk başlarda kozmetik ve anti-aging(yaşlanma karşıtı) kullanılmışsa da saç çıkarmada, yeni saç hücreleri oluşumunda oldukça faydalı olması ile birlikte ortopedi de kas ve tendon yaralanamalarında faydalı olduğu görülmüştür.

2-PRP NASIL ELDE EDİLİR ?

Hastanın kendisinden yaklaşık 20 cc kadar PRP tüpüne kan alınır.Kan özel bir santrüfüj cihazında yaklaşık 10 dakika da ayrıştırılır.Ayrışmada 3 ana tabaka oluşur.En altta eritrosit(kırmızı kan hücreleri),ortada ince beyazımsı trambositler ve üst bölüm de ise serum(plazma) vardır. Orta tabakadaki beyazımsı tabakada; bir milimetre küpte( yaklaşık1 damla)1-3 milyon arası trombosit vardır.Bu trombositten ve büyüme fktöründen zengin tamir hücreleri hasarlı bölgeye enjekte edilerek tedavi yapılır.

3-PRP ENJEKSİYONUNDAN SONRA HASARLI BÖLGEDE NASIL BİR ETKİLEŞME OLUR?

Trombositlerin bilinen en esaslı görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Yapılan araştırmalar da trombositlerin büyüme faktöründen zengin olduğu görülmüştür(trombosit growth factor) ve bazı koruyucu doğal maddeler içerir.Enjeksiyondan sonra yoğun trombositler ve bugün halen tam olarak bilinmeyen trombositlerin içindeki ve çevresindeki tamir edici kimyasallar;hasarlı bölgede bir seri zincirleme reaksiyon oluştururlar.Tamir mekanizması işler,aynı zaman da beyine de sinyal giderek iyileştirme yönünde aktivasyon sağlanır.

4-PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR VE KAÇ KERE UYGULANIR?

Kan ayırıştırıldıktan sonra trombositten zengin plazma uygulanacak yere göre 2-5 ml.arasında enjekte edilir.Uygulama sıklığı hastaya göre ve problemli yere göre değişmekle birlikte 2-3 kez 15 gün ara ile uygulanır.

5-PRP UYGULAMASINDAN SONRA İYİLEŞTİRİ ETKİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR ?

Uygulamadan sonra uygulanan yerde ağrı şiddeti artabilir.Bu sık görülen bir durumdur.Endişelenmemek gerekir.İyileştirici etki 1-2 hafta içerisinde başlar.

6-ORTOPEDİK HANGİ RAHATSIZLIKLAR DA PRP UYGULANIR?

-Tendon yaralanmaları veya tendinitler de(tenisçi dirseği ve golfçü dirseği),

-Bazı erken dönem kıkırdak hasarlarında

-Omuz rotator cuff tendiniti veya yırtıkların da vb.

7- PRP UYGULAMASININ YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

PRP'nin yan etkisi yoktur. İlk yapıldığı andan itibaren ağrı da artış olabilir. Birkaç gün sürebilir.Buz uygulaması ağrıyı azaltacaktır. Hastalar da çok gerekmedikçe ağrı kesici ilaç alımını çok önermemekteyiz ,ßçünkü ağrı kesiciler PRP'nin etkisini azaltabilmektedirler.

 

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birol Basiç

Op.Dr Birol BASİÇ, 1966 yılında Edirne'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Edirne'de tamamladıktan sonra 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1990 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Vakıf  Gureba Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1997-2013 yılları arası Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Op.Dr Birol BASİÇ, mesleki çalışmalarına 2013 yılından beri Bahçelievler Özel Vital Hospital’de devam etmektedir.

Op.Dr Birol BASİÇ, Türk Tabibler Birliği,Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Prp tedavisi
Op. Dr. Birol Basiç
Op. Dr. Birol Basiç
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube