Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline dönme ihtimali var mı?

Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline dönme ihtimali var mı?

Üst çene ya da alt çenesi normalden geri veya ileride olan, üst dişleri alt dişlerini çok fazla örten ya da hiç örtmeyen, dişleri çapraşık veya boşluklu olan, diş eksikliği, diş fazlalığı veya gömülü dişleri bulunan bireylere mutlaka ortodontik tedavinin uygulanması gerekir. Diş teli çıktıktan sonra dişlerin eski haline dönüp dönmeyeceği, ortodonti tedavisi gören hastaların en çok merak ettiği konuların başında gelir.

Dişler sürekli hareket eden yapılar olduğu için diş teli çıkarıldığında tekrar eski durumlarına dönmek isteyeceklerdir. Dolayısıyla ortodonti tedavisinden sonra dişlerin bozulmasını engellemek gerekir.

Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Diş teli tedavisinden sonra bozulma durumları, dişlerin kontrol edilmemesi ve pekiştirme tedavilerinin uygulanmaması nedeniyle gerçekleşir.

Pekiştirme apareyleri diş eti, kemik ve kasların yeni konumlarına alışıp, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmalarını sağlar. Günümüzde pekiştirme tedavisinde kullanılan yöntemler lingual retainer ve şeffaf plaklardır. Lingual retainer, ön altı kesici dişin dile bakan tarafına diş dolgusu malzemeleri ile yapıştırılan ve dışardan görünmeyen tellerdir.

Şeffaf plaklar ise takılıp çıkarılabilen ve görünmeyen apareylerdir. Özellikle gece yatarken kullanılan şeffaf plaklar kişinin günlük hayatını etkilemez. Pekiştirme tedavisi genel olarak aktif ortodontik tedavi süresinin yarısı kadar sürer.
 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. İlhan Karataş

Dt. İlhan KARATAŞ, Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mesleğinin ilk yıllarından itibaren mesleki gelişimleri takip ederek sayısız kurs ve eğitimlere katılmış olup halen devam eden yenilikçi bakış açısıyla hastalara tedavi hizmeti vermektedir.

Dt. İlhan KARATAŞ, mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Mersin'de bulunan Çamlıbel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Braket
Dt. İlhan Karataş
Dt. İlhan Karataş
Mersin - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube