Obezite tedavisine yeni bir bakış

Obezite tedavisine yeni bir bakış

Obezite toplumda hızla yayılmakta ve önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Uzun dönem tedavide çok fazla yüz güldürücü sonuçların alınmadığı bu durum toplum sağlığını yakından ilgilendirir hale gelmiştir.

Tedavide en çok denenen yaklaşım yiyecek listelerinin, menülerin hastaya önerilmesi şeklinde olmaktadır. Her ne kadar bu yaklaşımlarla kısa dönemde kilo kaybı gözlenebilmekte ise de uzun dönemde başarı şansı düşük olmaktadır.

Neyi, nerede, ne zaman ve nasıl yiyeceğimizin başkaları tarafından belirlenmesi zayıflamayı büyük ölçüde kişinin kendi iradesine bırakmaktadır.

Kabul edelim ki devreye irademiz girdiğinde bunu haftalarca ya da aylarca götürmemiz çok güçtür. Bilimsel çalışmalarla da desteklenen bu durum listelerle götürülmeye çalışılan zayıflama programlarının uzun dönemde başarısızlıkla sonuçlandığını göstermektedir. Ne yazık ki bu durum bilindiği halde eninde sonunda kişiye özel olduğu söylenen bir liste ortaya çıkmakta ve soruna çözüm getirmemektedir

 

Öyleyse ne yapmalıyız ?

 

 

Yapmamız gereken irade yerine ondan daha güclü olan hayal gücümüzü kullanarak ve içimizdeki fizyolojik mekanizmaların farkına vararak, yiyeceklerle ve egzersiz yapmakla ilgili daha önce kurmuş olduğumuz ilişkileri değiştirmektir. Bunu basamak basamak ve acele etmeden ve;

 

·     Günlük enerji tüketimimizi doğru hesaplayarak (1)

 

·     Aktivitemizi arttırmayı öğrenerek (2)

 

·     Açlık duygusunun farkına vararak

 

·     Tokluğumuzu tanıyarak

 

·     Duygusal açlığı fizyolojik açlıktan ayırt ederek

 

·     Duygusal açlığı öteleme yöntemlerini öğrenerek

 

·     Yiyeceklerin tadına vararak yapabiliriz

 

Eğer bugüne kadar uyguladığınız yöntemler başarılı olmadı ise bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir.

 

 

Bütün listeleri bir kenara bırakarak açlığa yanıtın kontrolünü, ne yiyeceğinizin başkası tarafından belirlenmeden iştah dürtüsünün değiştirilmesini, metabolizmanın tanınmasını, yiyeceklerle ve egzersiz yapmakla ilgili ilişkinin değiştirilmesini, aktif olmanın yollarını öğrenebilirsiniz.

 

 

 

 

1-   Bazal metabolizma hızı ölçülebilir. Soluk havasındaki oksijen düzeyinin aç karnına yatar pozisyonda 15 dakika süreyle ölçülmesi istirahat metabolizma hızını belirler, günlük enerji tüketimimizin doğru hesaplanmasına yardımcı olur.

 

2-   Egzersiz en iyi risk analizi ve form durumu araştırıldıktan sonra özel durumlara göre (diyabet, hipertansiyon vb) sürenin, yoğunluğun ve egzersiz tipinin belirlenmesi ile planlanabilir. Ayrıca gün boyunca işte, evde, egzersiz yaparak gerçekten ne kadar kalori yaktığımız ölçülebilir. Egzersiz ile yakılan kalori düzeyi hesaplandıktan sonra metabolizma hızının da hesaba katılmasıyla günlük kalori gereksinimi doğru bir şekilde hesaplanabilir.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hızır Kurtel

Etiketler
Egzersiz
Prof. Dr. Hızır Kurtel
Prof. Dr. Hızır Kurtel
İstanbul - Fizyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube