Neler dişeti hastalığına sebep olur ?

Neler dişeti hastalığına sebep olur ?

Dişeti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkansaydam bir tabakadır. Tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz.Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bunun yanısıra aşağıdaki faktörler de dişeti sağlığınızı etkilemektedir.

 

  • GENETİK FAKTÖRLER : Yapılan araştırmalara göre %30 oranında genetik bir yatkınlık vardır. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar. Ailede dişeti problemi olan bir kişi var ise mutlaka bir dişeti uzmanına siz de muayene olun.

     
  • SİGARA : Hepimizin bildiği gibi sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi bir çok önemli rahatsızlıklara sebep olur. Tüm bunların dışında ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur.

     
  • İLAÇ KULLANIMI :Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız lütfen diş hekiminizi uyarınız ve ağız hijyeninize ayrıca önem veriniz.

     
  • HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER : Hamilelik, puberte, menapoz, mensturasyongibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar.

     
  • STRES : Hipertansiyon, kanser gibi pek çok rahatsızlığın nedenlerinden biri olmasının yanında dişeti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Araştırmalar göstermiştir ki periodontal hastalıklarda dahil olmak üzere stres vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.

     
  • DİŞ SIKMAK VEYA GICIRDATMAK : Diş ve dişeti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.

     
  • KÖTÜ BESLENME : Vücudun, immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur (Bakınız, Dengeli beslenme ve diş sağlığı).

     
  • DİABET-ŞEKER HASTALIĞI  :Diabet hastaları periodontal (diş eti) enfeksiyon açısından yüksek risk grubuna girerler. Mutlaka rutin diş eti kontrollerini bir diş eti uzmanına (periodontolog)yaptırarak ağız hijyenlerine ayrıca özen göstermelidirler.

     
  • KÖTÜ YAPILMIŞ KURON KÖPRÜ VE DOLGULAR  : Dişetine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler dişetlerindeproblem oluşturur.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Aslı Çoban

Uzm. Dt. Aslı ÇOBAN, 1985 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Özel Kültür İlköğretim Okulunda ve Özel Kültür Fen Lisesi'nde bitirmiştir. 2003 yılında ise Yediyepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimine başlamıştır. 2008 yılında mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

2010 yılında ise Yeditepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı'nda Master eğitimini eğitimini tamamlamış olan Uzm. Dt. Aslı ÇOBAN, Estetik diş hekimliği dalında diş beyazlatma üzerine klinik takip çalışmaları yapmıştır. 

Uzm. Dt. Aslı ÇOBAN, şu anda Bakırköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Diş gıcırdatma
Uzm. Dt. Aslı Çoban
Uzm. Dt. Aslı Çoban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube