Neden dişimizi sıkıyoruz?

Neden dişimizi sıkıyoruz?

Bazı insanların öfke potansiyelleri yüksek olsa da bu öfkeyi ortaya koyacak cesaretleri olmayabilir. Kendilerine ters olan şeyleri karşı tarafa söylerken öfke kontrolsüzlüğü yaşayacaklarını düşünerek anlatmaya bilirler.

Bazıları da eğer anlatırlarsa karşı tarafın sevgisini kaybedeceklerini veya onları üzüp, kıracaklarını düşünebilirler. Bu yüzden canımız sıkılsa ve öfkelensek bile bunu içimize atıp dert yaparız. Oysa dışarı atıp bomba olması gerekmez mi?

Uyku sırasında diş sıkma veya gıcırdatma aslında bu içe atılan öfkenin ayak sesleridir. Ya kendini çok bastırmaktadır veya içsel olarak fazlaca öfke üretmektedir.

Teşhisi şöyle konur; Kişi diş kırılmaları yüzünden diş doktoruna gider veya çenesinde iki taraflı bir ağrı hisseder veya yanında uyuduğu insan geri bildirim verir, sen diş gıcırdatıyorsun diye.

Tedavisi öfke potansiyelini düşüren ilaçlarla veya psikoterapi ile olur. Psikoterapide kişi insanlara hayır demeyi, kendilerini sinirlendiren süreçleri paylaşmayı veya içe atıp dert etmemeyi yani değişmeyi öğrenir.

Kolaylıkla tedavi edilebilen bir süreç olup esas önemli olan öfke potansiyelinin diş gıcırdatma veya sıkmayla bağlantısının kurulmasıdır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çelik

20 yıllık uzmanlık, 15 yıllık muayenehanecilik tecrübesi ile aynı yerde hizmetinizdeyiz . Hem psikoterapi hem de gerektiğinde ilaç tedavisi aynı seans da yapabiliyoruz.   Gri psikiyatri 2001 yılında psikiyatr&psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Orhan Çelik tarafından kuruldu. Selçuk Üniversitesi Konya tıp Fakültesini 1991 yılında bitirdi. 1.5 yıllık doğuda zorunlu hizmet sonrasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine Asistan Dr. olarak göreve başladı. 1997 de Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. İlaçla tedavinin eksik bir çalışma olduğunu düşünerek terapi alanında eğitimler aldı. Psikoanalitik Psikoterapiden danışan olarak geçti. Dinamik Yönelimli Süpervizyon aldı. Aile Terapisi Eğitimi aldı ve Süpervizyondan geçti. Haseki Hastanesinde 13 yıldır Uzman dr. olarak çalışmaktayken Tam Gün Yasası nedeniyle istif ...

Etiketler
Diş sıkmak
Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çelik
Dr. Öğr. Üyesi Orhan Çelik
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube