Ne güzel bir gün

Ne güzel bir gün

Sabah uyandınız, yataktan kalkmada öyle acele de etmiyorsunuz.O gün yapacağınız iş görüşmelerini kafanızda planlıyorsunuz.Evet her şey tamam bütün planlar yapıldı.Artık kalkıp giyinme zamanı.Banyoya gittiniz duşunuzu alıp yüzünüzü yıkadınız ve  DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMAYA BAŞLADINIZ.Yanlız her sabah olduğu gibi diş etleriniz  kanıyor.Halbuki diş etleriniz yine her sabah olduğu gibi ‘ben hastayım lütfen bir DİŞ HEKİMİNE gidelim’ diyor ve siz bunu  erteliyorsunuz.Yanlış diş fırçası ve doğru olmayan fırçalama tekniğiniz diş etleriniz daha fazla harap ediyor. Bir gün dayanamayıp DİŞ HEKİMİNİZE gidiyorsunuz ve sonuç tam bir felaket.Artık diş eti rahatsızlığından dolayı çene kemiklerinde erime(rezorbsiyon)var ve diş kayıpları gündemde hem de sapasağlam çürüksüz dişler HADİ BU BİR KABUS OLSUN. Şimdi doğruları öğrenelim.

 

Sağlıklı diş eti nasıl olmalı işte ilk soru. Portakal kabuğu görüntüsünde açık pembe renk.Dişleri kök başlangıçlarında saran ve diş yüzeyini tam anlamıyla takip eden mükemmel bir diş eti sınırı.Normal fırçalama ve diş ipi kullanımıyla kanamama.Herhangi bir rahatsızlık hissinin olmaması.İşte size sağlam ve tam anlamıyla sağlıklı diş etleri.

 

Pekiyi şimdi ikinci soru diş etleriniz yukarıdaki tanıma uymuyor sağlıksız. O halde nasıl sağlıklı hale getirebilirsiniz.İşte yanıt diş eti hastalığı eğer erken evrede ise biz buna GİNGİVİTİS diyoruz.Diş etleri kırmızı kanamalı ve şişmiş olabilir.Hala şansınız var çünkü bu evre (revesbl) geri dönüşümlüdür.Bazen daha iyi bir ağız bakımı ve çok doğru bir fırçalama ile bile iyileşebilir.

 

Durum biraz daha ileri ise diş hekimi diş taşı temizliğinin yanı sıra kök yüzeyi düzleştirmesi yapabilir.Bir takım dental aletler kullanarak bakteri plağı ve diş taşları kök yüzeyinden uzaklaştırılarak sağlıklı bir yüzey ve ona tutunan bir diş eti sağlanır.Unutmayın DİŞ ETİ SADECE SAĞLIKLI DİŞ YÜZEYİNE tutunabilir.

 

Diş eti hastalıkları kendi kendine, antibiyotik, gargara, vitamin veya tuzlu su kullanarak geçmez.Mutlaka diş hekimi kontrolü ve tedavisinden geçmek gerekir.Düzenli olarak diş hekimi kontrolünüzü her altı ayda bir yaptırın.Sağlıklı gülüşler.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Murat Okuyan

Etiketler
Diş fırçalama
Dr. Dt. Murat Okuyan
Dr. Dt. Murat Okuyan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube