Meme büyütme operasyonu kimlere uygulanabilir, ameliyat süreci nasıldır?

Meme büyütme operasyonu kimlere uygulanabilir, ameliyat süreci nasıldır?

Meme büyütme operasyonu tüm dünyada en çok yapılan ilk üç estetik operasyon içinde birinci sıradadır. Meme dokusu, doğuştan gelişim eksikliği gösterebildiği gibi, doğumlar ve diğer farklı sebeplerle sonradan hacim kaybına da uğrayabilir. Bu durumda yapılacak şey ya protez (silikon implant) ya da kişinin kendi yağ dokusunu kullanarak hacim arttırma işlemidir. En yaygın kullanılan yöntem silikon protez ile meme büyütme prosedürüdür.

Meme büyütme operasyonu tüm dünyada en çok yapılan ilk üç estetik operasyon içinde birinci sıradadır. Meme dokusu, doğuştan gelişim eksikliği gösterebildiği gibi, doğumlar ve diğer farklı sebeplerle sonradan hacim kaybına da uğrayabilir.

Kimlere Uygulanabilir?

Meme gelişimini tamamlamış (17-18 yaş sonrası), sağlık durumu ameliyata engel teşkil etmeyen, hamileliği veya süt verimi olmayan, memeleri arasında asimetri bulunan ve bu ameliyata karar vermiş herkese uygulanabilir. Sadece aşırı sarkmış ve hacim kaybetmiş memelerde tek başına protez ameliyatı başarısızlıkla sonuçlanabilir. Böyle durumlarda meme dikleştirme operasyonu (mastopeksi) ile birlikte uygulanması gerekebilir.

Ameliyat ve Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-1,5 saat sürer. Ameliyat bitiminde veya uyandıktan sonra yatağınızda doktorunuz tarafından önerilen destekleyici bir sütyen giydirilir. Ameliyat dikişleri genellikle kendi eriyen türdendir, sonradan dikiş alınması gerekmez. 

Meme büyütme operasyonu geçirdikten sonra doktorunuzun tercihine göre birkaç saat veya bir gece hastanede kalabilirsiniz. Ben genellikle kan boşaltıcı drenler kullandığım için hastalarımı bir gece yatırıyorum. Ertesi gün drenleri çekip pansuman yaparak evine gönderiyorum. Ameliyat sonrası doktorunuzun yazdığı antibiyotik ve ağrı kesici ilaçları bir hafta kadar kullanmanız gerekecektir. Bu süre içinde spor ve aşırı hareketler yapmanız kısıtlanacaktır. Ancak sütyeninizi giyerek gündelik işlerinizi yürütebilirsiniz. İyileşme durumuna göre ortalama 3-4 hafta sonra spor yapmaya başlayabilirsiniz.

Meme büyütme operasyonu tüm dünyada en çok yapılan ilk üç estetik operasyon içinde birinci sıradadır. Meme dokusu, doğuştan gelişim eksikliği gösterebildiği gibi, doğumlar ve diğer farklı sebeplerle sonradan hacim kaybına da uğrayabilir.

Meme Büyütme Operasyonu için Hangi Ameliyat Tekniği Kullanılacak?

Bunun kararını doktorunuzun muayenesinden sonra birlikte vermelisiniz. Silikon implantın yerleştirilmesi için 4 giriş yolu vardır. Meme altı çizgisi, meme başı etrafındaki kahverengi alanın sınırından, koltuk altından ve göbek deliğinden. Günümüzde en çok meme altı çizgisinden giriş metodu kullanılmaktadır. Yine doktorunuzun muayene sonrası kararına göre implant ya göğüs kası altına ya da üstüne yerleştirilecektir.

Hangi tür protez kullanılacak?

Günümüzde en sık kullanılan ve benimde tercih ettiğim tür yuvarlak, yüzeyi pürtüklü ve içi silikon jel ile dolu olan protezlerdir. Bunun dışında anatomik (damla şeklinde) implantlar da vardır. Ancak hazırlanan cep içinde hareket ettiğinde deri altında görünme riski vardır. İçi serum fizyolojik ile şişirilen protezler ise, sızdırma, patlama ve ses yapma gibi riskleri nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Son yıllarda kullanıma giren Gummy Bear protezler ise daha sert yapıda bir silikon yapısına sahiptir. Katlanma, patlama gibi riskler taşımaz. Yırtılsa bile şeklini değiştirmez. Bunlar diğerlerine oranla daha pahalı protezlerdir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATININ RİSKLERİ NELERDİR?

Tüm cerrahi ameliyatlarda görülebilecek riskler: anestezi komplikasyonları, hematoma (kan birikimi), seroma (sıvı birikimi), enfeksiyonlar, dikiş açılması ve kötü yara izi oluşumu.

Meme büyütme operasyonu için özel komplikasyonlar: silikon protez etrafında çok sert bir kılıf oluşumu (kapsül kontraktürü genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilir), protezin yer değiştirmesi, meme başında duyu azalması veya artması, protez üzerindeki katlantının deri üzerinden gözükmesi, kalıcı ağrı.

Meme protezleri sanıldığının aksine süt bezlerine zarar vermez ve süt verimini engellemez. Protezlerin hayat boyu problemsiz olarak vücutta kalacağı garanti edilemez. Hamilelik, aşırı kilo kaybı, menapoz veya travmalar protezlerin ikinci bir cerrahi operasyonla çıkartılmasını veya değiştirilmesini gerektirebilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter

Prof. Dr. Mübin HOŞNUTER, 1968 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 2000 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2000 Yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent Doktor unvanı ile görev almış aynı üniversite'de ''Doçent Doktor'' unvanını da almıştır. 2011 Yılında El Cerrahisi yan dal ihtisas eğitimini de başarıyla tamamlamıştır. Prof. Dr. Mübin HOŞNUTER, 2011 yılında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak atanmış ve burada ''Profesör Doktor'' unvanını almış, 2013 yılında ...

Etiketler
Meme büyütme operasyonu
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter
Prof. Dr. Mübin Hoşnuter
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube