Liposuction!

Liposuction!

Lipsuction Nedir?
         
Liposuction (vakumla yağ alma) ile vücut şekillendirmesi bölgesel olarak toplanmış fazla yağ  birikimlerini uzaklaştırma tekniğidir. Bu teknikle kollar, diz, alt bacak, gövde,sırt, meme, boyun, çene altına ve daha sıklıkla kalçalar, dış uyluk, iç uyluk, ön uyluk, kalça yanları ve karın bölgesindeki yağ toplanmaları uzaklaştırılır ve bu bölgelere yeni şekil verilir.
Liposuction (vakumla yağ emme) ince kanüller kullanılarak üç şekilde gerçekleştirilir:
 
1- Enjektörle.
2- Hastane merkezi vakum sistemiyle.
3- Özel vakum cihazı ile.
 
Liposuction Hangi Durumlarda Uygulanır?
 
Liposuction, kilosu ve vücut yapısı nispeten normale yakın vakalarda oransız olarak genişlemiş kalça, kalça yanları, uyluklar, karın, bel civarını inceltmek için uygulanır. Bu değişikliklerle birlikte kollardaki, baldırlardaki, dizlerdeki, göğüs üstündeki, çene altındaki yağların uzaklaştırılması sıklıkla aynı ameliyatta yapılabilir.
 
Liposhaping= Yağların şekillendirilmesi
Bodyshaping= Vücut şekillendirilmesi
Bodysculpturing = Vücudun artistik heykeltıraşlığı
Bodycontouring= Vücudun konturlarının düzeltilmesi gibi şekillendirme işlemleri Liposuction tekniği uygulanarak yapılır.

Ameliyat Öncesi Değerlendirme :
 
Eğerliposuction düşünüyorsa kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Hasta, arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak cerrahi sonrası iyi görünme ve iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.

Liposuction diyet ve egzersiz yoluyla sağlanabilecek kilo kaybı yerine uygulanabilecek bir yöntem değildir. Dikkatle değerlendirilip seçilmiş vakalar için uygun bir cerrahi tekniktir. Cerrahınız size liposuction yerine veya onunla  birlikte deri ve yağ dokusunun kesilerek çıkarıldığı bir ameliyat önerebilir.

Liposuction ile vücut şekillendirmenin başarısındaki sır, bu teknikle emilen yağlarla birlikte yağ hücreleri ve yağ reseptörlerinin bir kısmının (%50 civarı) alınması böylece bu bölgelere eskisi gibi aşırı yağ toplanamamasında yatmaktadır. Vücut şekillendirmesi planlanırken, bölgesel yağ toplanma odaklarının tümünün değerlendirilmesi ve liposuction yapılacak bölgelere hepsinin dahil edilmesi başarı için en önemli yaklaşımlardan biridir. Kullanılacak cerrahi tekniğe ilaveten, cerrahınız, anestezi, ameliyatın nerede yapılacağı, ameliyat gerçekte ne kadar başarılıdır gibi sizin durumunuzla ilgili özel ayrıntıları da tartışacaktır.


Liposuction Tekniğinde Kullanılan Cerrahi Yöntemler Nedir? Nasıl Uygulanır?
 
Bundan yirmi yıl öncesine kadar vücuttaki yağ toplantılarının şekillendirilmesi cerrahi kesiler yapılarak gerçekleştirildi. Bunun sonucu ise istenmeyen yara izleri oluşur bu durum hastaları mutsuz kılardı. Küçük deliklerden girilerek, yağın vakum ile alınması böylece vücut şeklinin düzeltilmesi plastik cerrahide çığır açmıştır. Kesisiz ve dolayısıyla, izsiz bir yöntemin gelişmesi hastaları ve doktorları çok mutlu etmiştir.
 
Liposuction yapılacak bölgelerde yağın çekilmesi 4 teknikle gerçekleştirilebilir.
 
1- Kuru teknik
2- Wet teknik (yaş teknik)
3- Superwet teknik (çok yaş teknik)
4- Tümessan teknik  olmak üzere dört şekilde yapılabilir.
 
Liposuction Operasyonunda Hangi Anestezi Türü Kullanılır?
 
Liposuction, tedavi edilecek bölgenin uyuşturulduğu lokal anestezi altında veya genel anestezi ile yapılabilir. Anestezi uygulamasından önce gerginliği yatıştırmak için medikasyon verilir. Sedatif (yatıştırıcı) lokal anestezik ameliyat esnasında rahat olmanızı sağlayacaktır. Eğer genel anestizi uygulandıysa tüm ameliyat boyunca uyuyacaksınız.
 
Liposuction Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?
 
Ameliyat, liposuction uygulanacak bölgeye yapılan yaklaşık 0.5 cm. lik kesi ile başlar. Künt uçlu, ucuna yakın ufak delikleri olan ince boru şeklindeki kanül kesi yerinden geçirilir. Dıştaki uca emici ünite bağlanır. Cerrah kanülü deri altı dokusunda, uzaklaştırılacak yağ miktarını ayırarak kullanır. Yüksek vakum basıncı yaratılır ve yağ dışarıya emilir. Bazen istenmeyen tüm yağ depozitelerini uzaklaştırabilmek için ulaşım sağlamak için ilave kesi gerekebilir.Kesi küçük ve sıklıkla gizlenmiş nedbe bırakacak şekilde bir kaç dikişle kapatılır.

Ameliyatı takiben tüm tedavi edilmiş sahaya alttaki dokunun şekline pürüzsüzce uyum sağlayacak şekilde derinin çekmesini hızlandırmak için sarkmamış derisi olanlarda streç çorap diğerlerinde ise elastik sargılarla bir bandaj uygulanabilir.  Ameliyat sahasında çürüme  ve  şişmeyi azaltmak için sıkı baskı sağlayan bu yöntemle özel varis çorabı üç hafta kullanılır.

Liposuction Operasyonu Ne Kadar Sürer?
 
Ameliyatın kapsamına bağlı olarak, işlem 45 dakikadan 2 saate kadar hatta daha uzun sürebilir.

Liposuction Ameliyatı Sonunda İyileşme Nasil Gerçekleşir?

Cerrahi sonrası bir kaç gün ağrı kesicilere cevap veren çok hafif ağrı olabilir. Uyuşukluk hafif ağrılar bir süre daha devam edebilir. Yürüyüşler bu şikayetlerin çabuk kaybolmasına yardımcı olur.
 
Hastaneye yatırılmış hasta genellikle ameliyattan bir gün sonra çıkartılacaktır, bazı istisna durumlarda bu süre uzayabilir. Koruyucu bantlar genellikle ameliyatın ilk haftasında açılır. Streç çorap’ın 2-3 hafta daha kullanılması önerilir. Ameliyatın  6.gününden  itibaren 5-10 seans  fizik  tedavi  yapılması  yararlı olacaktır.
 
Biraz şişlik ve çürüme oluşacaktır ve tamamen kaybolmaları 6-8 hafta sürecektir. Tedavi edilmiş bölgenin üzerindeki deride dalgalanmalar veya pütürleşme olması ihtimali vardır. Bunu önlemek için fizik tedavi esnasında size öğretilecek egzersizleri günde 20-30 dk. ve en az altı ay süreyle yapmanız gerekir.  Ameliyat öncesi genellikle “sellülit” olarak adlandırılan deri gamzelenmesi gibi yüzey kusurları varsa ameliyat sonrası azalacaktır.

Normal kilosunun üzerinde olup lokalize yağ depozitleri olan vakalar giyinikken daha iyi bir görünüm elde etmek için, kontur düzensizliği ve derinin yeniden şekillendirilmesinin daha az olması ihtimalini kabul etmeye hazır olmalıdırlar. Deri elastisesinin kaybolduğu, ileri yaştaki kişilerde maksimum iyi sonucun alınması için ikinci bir işlem ile fazla derinin cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekebilir.

Liposuction Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

1- 5. günden  itibaren önerdiğimiz fizik tedavi uzmanından randevu alınız.
2- Fizik tedavide ultrason tedavisi dışında egzersizler öğretilecektir. Bunları günde 20 dakika süre ile yapmanız sizin için yararlı olacaktır. Bu hareketleri ömürünüz boyunca yapmanız tavsiye edilir ancak ameliyattan sonra en az altı ay uygulamanız zorunludur. Aksi takdirde derinizde dalgalanmalar olabilir.
3- Ameliyat sonrası devrede en az günde iki litre su veya çeşitli sıvı alınmalıdır. (çay, çorba, taze meyve suyu v.s.)
4- Kontrollerinize randevu alarak 1. hafta, 3. hafta, 3. ay, 6. ay gelmeniz rica olunur.
 
Sanal Liposuction Olarak Tabir Edilen Kavitasyon Nedir?

Son yıllarda ultrason teknolojisi kozmetik ve estetik amaçlı olarak geniş uygulama alanına sahip olmuştur.Ultra kavitasyon teknolojisi ile hücreler arası boşluklar doldurularak, fizyolojik yapının iyileştirilmesine çalışılır, yağ hücreleri arasındaki bağların çözülmesine yardımcı olur ve yağ hücrelerinin çeperlerini zayıflatıp parçalayarak sonuca ulaşılır.

 Kavitasyon Cihazının yaydığı düşük frekanslı ultrason dalgaları bölgesel yağ birikimlerini azaltmak ve vücudu yeniden şekillendirmeyi içermektedir. Oluşturduğu ultrason dalgaları yağ hücre zarlarını parçalamakta ve açığa çıkan yağ da vücuttan atılmak üzere kan ve lenf yoluyla bölgeden uzaklaştırılmaktadır. Bölgesel yağlanma ve selülitle bu ses dalgaları yardımıyla savaşılmaktadır. Kavitasyon uygulaması ile oluşan köpüklenme önce genişleme, sonra patlama yaratır. Kavitasyon denilen bu etki; yağı sıvılaştırıp hücrelerin duvarlarını tahrip ederek yağların yapısını bozar. Bu dokudaki yağ hücreleri ve açığa çıkan yağ asitleri parçalanarak, lenf yolları sayesinde buralardan uzaklaştırılmaya çalışılır. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ünal Şahin

Etiketler
Yağ emme
Op. Dr. Ünal Şahin
Op. Dr. Ünal Şahin
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube