Laparoskopik cerrahi nedir?

Laparoskopik cerrahi nedir?
Laparoskopik cerrahi, karın veya göğüs bölgesini ilgilendiren ameliyatlarda, alışılagelmiş geniş kesiler yapmadan, birkaç ayrı noktadan vücuda yerleştirilen ince metal borular (trokar) ve bir kamera yardımı ile gerçekleştirilen ameliyatlardır. Karın bölgesi uygulamalarında tanımlanan giriş noktalarından biri göbek deliği olarak seçilir. Böylece asgari doku hasarı ile gerçekleşen ameliyatların iyileşme süresi belirgin kısalır ve cerrahi sonrası izler yok denecek kadar az olur. Klasik cerrahi uygulamada görülen komplikasyonlar da en aza iner. Hastalar günlük aktivitelerine daha kısa zamanda dönerler.
Erişkin hastalarda laparoskopik cerrahi uygulamaları, son 30 yılda giderek artan bir ivme ile kullanım alanına girse de çocuk hastalarda uygulama henüz çok yenidir. Ülkemizde son 5 yıldır uygulanan pediatrik laparoskopi, çok sınırlı sayıdaki çocuk cerrahisi merkezinde yapılmaktadır.
   
   
Çocuk Cerrahisinde Laparoskopik ve Endoskopik Ameliyatlar
Kolesistektomi
Splenektomi
Apendektomi
Nefrektomi
Böbrek biyopsisi
Fıtık onarımı
Lenf nodu biyopsisi
Barsak biyopsisi
Varikosel ligasyonu
Nissen fundoplikasyonu
Özofagoskopi, bronkoskopi
Gastrostomi butonu takılması
Periton diyaliz kateteri takılması
Orşidopeksi,non-palpabl testiste tanısal laparoskopi
Fıtık onarımında karşı taraf eksplorasyonu (tanısal laparoskopi)
Hirschsprung hastalığında laparoskopik yardımlı endorektal pull-through
Torakoskopi (dekortikasyon, lenf nodu biyopsisi, plevra biyopsisi, pektus deformiteleri)

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nizamettin Kılıç

Prof. Dr. Nizamettin KILIÇ, 1966 yılında Bursa’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1983 yılında Bursa Erkek Lisesi’nde tamamlamıştır. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1990 yılları arasında 10 ay süre ile Amasya, Suluova, Akören Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak görev yapmış, 1990 - 1995 yılları arasında ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Çocuk Cerrahisi ihtisasını tamamlamış ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Nizamettin KILIÇ, 1995-1996 yılları arasında 4 ay süreyle İngiltere, Manchester Kraliyet Çocuk Hastanesi’nde David Gough ve Adrian Bianchi’den Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi eğitimi almıştır. 1996 yılından beri ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. 1999-20 ...

Etiketler
Laparoskopik cerrahi ne demektir
Prof. Dr. Nizamettin Kılıç
Prof. Dr. Nizamettin Kılıç
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube