Kürtaj nedir

Kürtaj nedir

Kürtaj:

Arzu edilmeyen bir gebeliğin cerrahi müdahale ile sonlandırılmasıdır. Kürtaj, kelime anlamı kazımak olan küretaj kelimesinden gelir. Kürtaj günümüzden onlu yıllar öncesinde, şimdiki teknikden farklı olarak kazıma yöntemiyle yapılırdı. Metal küretler kullanılarak kazınarak rahim içi boşaltılırdı. Kürtaj günümüzde  carmen kanuller kullanılarak vakum esasına dayanan bir teknikle yapılmaktadır. Günümüzde rahim iç tabakasına zarar verilmemesi için kazıma yapılmamaktadır.

Kürtaj ayrıca anormal,sıradışı kanamalarda tanı ve tedavi amaçlı olarak da uygulanmaktadır. Bu amaçla yapılan kürtaja probe kürtaj denilir. Probe küretajla kanama hemen durur, ayrıca alınan dokular patolojik tetkike gönderilerek tanı konulur. Bu küretajlarda vakumun yanı sıra mutlaka küret kullanılarak, rahim iç tabakası alınır ve tetkike gönderilir.

Kürtaj  jinekologlar tarafından yapılan cerrahi müdahaledir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Kürtaj nasıl yapılır
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube