Kürtaj için nelere dikkat etmeliyim ?

Kürtaj için nelere dikkat etmeliyim ?

Her kadının korkulu rüyası olan istenmeden gebe kalma durumlarında başvurulan kürtaj kadınlarımızı en çok merak ettikleri ve soru sordukları konuların başında gelir.sizlere okuma kolaylığı açısından basit anlaşılır bir dille kürtaj konusunda en çok  merak edilenleri soru cevap yöntemiyle aktarmaya çalışacağım.

 1-       KÜRTAJ NEDİR?
KÜRTAJ  herhangi bir nedenle istemeden gebe kalan bir kadının rahim içindeki gebeliğini sonlandırma işlemidir.

 2-HANGİ NEDENLERLE KÜRTAJ OLUNUR?

a-Planlanmadan gebe kalma,

 b-Çocuk sayısının yeterli olması kesinlikle yeni çocuk sahibi olmayı istememe,

c- Herhangi bir doğum yöntemi kullanılırken hata yapılması sonucu gebe kalma( doğum kontrol hapının unutulması,spiralin kayması ,prezertvatifin yırtılması,takvim yöntemini kullanırken yapılan hatalar,emzirme döneminde sütün koruduğu zannedilerek korunma önlemi alınmaması gibi)

d-Gebe kalma durumu bilinmeden alınan bebeğe zararlı olabilecek ilaçlar kullanma,röntgen ışını veya radyasyona maruz kalma ,

 e-Annede doğum yaparsa yaşamını riske sokabilecek hastalıkların olması kesinlikle gebe kalmanın yasak olduğu hastalıkların varlığı

 f-Tecavüz veya evlilik dışı oluşan gebelikler

g-bebeğin gelişemeyip öldüğü veya ağır genetik hastalığın saptandığı durumlar

3-KÜRTAJ NASIL BİR İŞLEMDİR?
Kürtaj konusunda  deneyimli olan kadın doğum uzmanı tarafından usulüne uygun olarak gerçekleştirildiğinde son derece kolay  ve komplikasyonu az olan bir işlemdir .

Bugünkü modern yöntemlerle ister irice bir plastik enjektör olan carmen  cihazı isterse vakum cihazı ile yapılsın rahim kazınmadan vakumlama yöntemiyle rahimi incitmeden gerçekleştirilebilir.   

Mutlaka steril koşullarda gerçekleşmelidir Disposable (tek kullanımlık malzeme kullanılması sonderece önemlidir.

4-KÜRTAJ SIRASINDA ACI DUYULUR MU?
 Genellikle kısa süreli yüzeyel bir  genel anestezi  uygulanır.Hasta kısa sürede uyuyup sorunsuz olarak uyanır Kürtajı hatırlamaz hiç bir acı hissetmez 15 dakikada kendine gelir   Kısa bir süre dinlendikten sonra yürüyerek evine gidebilir.

 Hasta daha önceden normal doğum yapmışsa ve genel anestezi almak istemiyorsa rahim ağzı lokal anestezi ile uyuşturulabilir  bu işlem surasında hasta kendindedir  doktorla ve yardımcı personelle sohbet edebilir Adet sancısı benzeri 2- 3 dakika acı hissedebilir.

 5-KÜRTAJ KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?
Konunun uzmanı tarafından usulüne uygun ve titizlikle yapılan kürtajlarda komplikasyon çıkma olasılığı son derece düşüktür.

a-Enfeksiyon gelişmesi ; steril şartlar ve tek kullanımlık malzeme ile yapılan kürtajlarda bu olasılık oldukça düşüktür.

b-Parça kalması :deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından gerçekleştirlen kürtajlarda yine nadir bir olasılıktır bazen rahim içi myomlar polipler vb nedeniyle belli bir bölgedeki parçalar tam temizlenemeyebilir ve kesilmeyen kanamalarla karşımıza çıkar  2.kere temİzlenmesi gerekebilir.

c-Rahim delinmesi  :uterusun perfore olması halk arasında rahim delinmesi diye bilinir  yasal sınırlar içinde ve nazik yapılan küretajlarda hemen hemen hiç görülmez .

d-Kürtaj olunmasına rağmen gebeliğin devam etmesi:ultrasonografi eşliğinde yapılan kürtajlarda bu olasılık oldukça azdır Genellikle kesenin tam olarak yerleştiği zaman beklenerek kürtaj yapılması gerekir.

6-KÜRTAJ OLDUM  TEKRAR GEBE KALABİLİRMİYİM?
Usulüne uygun olarak vakumla yapılan sonrasında enfeksiyon ya da komplikasyon gelişmeyen kürtajlarda ertesi aydan itibaren hamile kalabilirsiniz.

7-İLK GEBELİĞİNDE KÜRTAJ OLANLAR TEKRAR HAMİLE KALAMAZLAR DİYE BİLİNİR  DOĞRU MU?
Kesinlikle yanlış .Eskiden plastik malzemeler ve vakum yönteminin kullanılmadığı zamanlarda rahimin fazla kazınması veya enfeksiyon gelişmesi olasılığı daha fazla idi.Bu ozamanlardan kalan yanlış bir inanış.Bugünün modern  ve steril yöntemleriyle rahimin kazınmasına gerek yok İlk gebelik bile olsa tekrar gebe kalınabilir.

8-KÜRTAJIN YASAL BOYUTU NEDİR ?
ülkemizde 10 haftalığa kadar gebelikleri kürtajla sonlandırmak mümkündür.18 yaşın üstü ve bekar hanımların izne ihtiyacı yoktır "18 yaş altı veli izni  gerekir .

9-KÜRTAJ BİR DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ OLARAK KULLANILABİLİR Mİ?
Asla .kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir .Ancak zorunlu ise yapılabilir .Bu nedenle korunma kurallarına sıkıca uyulmalı istenmeyen gebeliklerden korunmaya çalışılmalıdır.

10-KÜRTAJ SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
15 gün süreyle cinsel ilşkiye girmeme,deniz havuz yasağı,15 gün ayakta duş almak doktorunuz tarafından önerilmişse koruyucu antibiotikleri düzenli kullnmak 15 gün sonra işlemi gerçekleştiren doktorunuza kontrole gitmek .

11-KAN UYUŞMAZLIĞIMIZ VAR KÜRTAJ OLUNCA AŞI OLMALI MIYIM?
Evet .Kan uyuşmazlığınız varsa geçirdiğiniz her kürtaşdan sonra anti-D aşı olmalısınız Bu sonraki gebeliklerinizin sağlıklı geçmesi açısında son derece önemli bir konudur .

SONUÇ :Kürtaj bir kadın için hiç kolay bir karar değildir .ruhsal dengesini bozabilecek seviyeye kadar üzüntü verici olabilir.ideal olan düzgün bir korunma yöntemine başvurmak ancak bunlara rağmen bir kaza olursa  doğurma olasılığını düşünmek  bu da mümkün değilse güvenilir konusunda uzman bir hekime başvurup kürtaj olmaktır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hülya Erdem Biçmen

Etiketler
Kürtaj için nelere dikkat etmeliyim
Op. Dr. Hülya Erdem Biçmen
Op. Dr. Hülya Erdem Biçmen
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube