Kasık fıtığı!!

Kasık fıtığı!!

Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Vakaların yaklaşık yarısı ilk bir yılda ortaya çıkar. Erkek çocuklarda 6 ile 10 kat daha fazla görülür. Bir kasığında fıtık olan çocuğun bir süre sonra karşı kasığında da fıtık çıkma ihtimali % 25 ile 40 oranındadır. Karın içi basıncı artıran hallerde karın içindeki organlar kolaylıkla skrotuma inerler. Koşma, yüksekten atlama gibi zorlayıcı aktiviteler, öksürme, ıkınma ve ateşli hastalıklar karın içi basınçı artıran durumlardan bazılarıdır. 
   Kasık fıtığı nasıl oluşur? 
   Karın zarının kasık kanalından geçerek skrotuma kadar inmesi sonucu karın içi, kasık kanalı ve skrotumun birbiriyle ilişkili olması ile oluşur. İntrauterin (bebeğin anne karnında bulunması) döneminde oluşur. Karın içindeki organlar (örneğin bağırsaklar) kasık kanalından geçerek skrotuma inerler.

     

   Kasık fıtığında tedavi nedir? 
   Tüm dünyada kabul edilen görüş şartların uygun olduğu en kısa zamanda ameliyat etmektir. Günübirlik bir ameliyattır. Hasta ameliyat olduğu gün taburcu edilir. Deneyimli ellerde yapılırsa komplikasyon oranı çok düşüktür. Asıl düşünülecek olan ameliyatla ilgili komplikasyonlar değil ameliyat edilmezse oluşacak komplikasyonlardır. 
   Ameliyat yapılmazsa oluşacak komplikasyonlar nelerdir? 
   1. Fıtık boğulması: kasık kanalından geçerek skrotuma inen karın içi organların daha dar bir bölge olan kasık kanalında sıkışmasıdır. 
   2. Kısırlık: Fıtık boğulması sonucu testis veya over sıkışarak zarar görürüler. 
   3. Ölüm: Fıtık boğulması sonucu karın içi organlarda kangren gelişir ve tedavi edilmez ise ölüm meydana gelebilir. 
   Önemli Not: Kasık kanalındaki şişliklere su boşaltma maksadı ile veya herhangi bir nedenle kesinlikle iğne sokulmamalıdır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muzaffer Zorlu

Op. Dr. Muzaffer Zorlu, 1961 yılında Trabzon'da dünyaya geldi. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Trabzon'da tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamladı. İhtisasını ise Çocuk Cerrahisi alanına Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü. Dr. Zorlu, 1993 yılından itibaren Antalya Devlet Hastanesi'nde ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzman doktor olarak çalıştı.  20 yılı aşkın süredir çocuk cerrahi ve çocuk üroloji ile ilgili dörtbine yakın ameliyat gerçekleştirmiş olan Dr. Zorlu özellikle sünnet, inmemiş testis, fıtık, hidrosel, hipospadias, kabızlık alanlarında binlerce cerrahi müdahaleyi içeren tecrübeye sahiptir. Dr. Zorlu, halen Antalya Araştırma ve Eğitim Hastanesi ve özel kliniğinde hasta kabullerine devam etmekted ...

Etiketler
Kasık fıtığında tedavi nedir?
Op. Dr. Muzaffer Zorlu
Op. Dr. Muzaffer Zorlu
Antalya - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube