Karın germe ameliyatı kimler için uygundur?

Karın germe ameliyatı kimler için uygundur?

Estetik karın germe ameliyatı ile, göbek deliğinin aşağı kısmında kalan karın cildindeki çatlama, gevşeme, sarkma, buruşma gibi deformasyonlar, göbek deliğinin üzerinde kalan karın cildindeki gevşeme ve fazlalıklar, özellikle alt karın bölgesinde toplanmış yağ birikimleri ve karın kaslarının elastik olmasından kaynaklanan karın şişkinliği gibi tüm sorunlar tek bir girişim yapılarak düzeltiliyor ve karın estetiği yeniden kazandırılır.
Karın bölgesinde yağlanma şikayeti olan, doğum yapmamış genç kadınlarda genellikle deri elastikiyeti de normal olduğu için estetik karın germe ameliyatına gerek kalmadan, problem karın bölgesine uygulanacak liposuction yöntemi ile de rahatlıkla çözülebilir. Fakat çoğu kadının problemi bu kadar hafif olmadığından dolayı böyle bir şansa da sahip değildir. Estetik karın germe ameliyatını düşünen adayların büyük bir kısmı doğum yapmış kadınlardır. Doğum yapmamış olduğu halde aşırı kilo alıp vermeye bağlı karın sarkması oluşmuş bayanlar ve yine aşırı kilo verme sonucunda göbeği sarkan erkeklere de bu ameliyatı uygulamak mümkündür.

Estetik karın germe ameliyatı geçirmiş olmak daha sonra hamile kalmak için bir engel oluşturmaz. Yani estetik karın germe ameliyatı olan kadınlar da isterlerse daha sonra hamile kalabilirler. Ancak genel olarak bir daha doğum yapmayı düşünmeyen kadınlar için daha uygundur. Doğum yaptıktan sonra karın bölgesinin, tam olarak toparlanabilmesi için yaklaşık altı aya ihtiyacı vardır, bu süre bazı kadınlarda bir yıla kadar da uzayabilir. Bu nedenle karın germe estetiği ameliyatı yaptırmayı düşünen kadınların doğumu takiben en az bir yıl beklemesinde fayda vardır. Bir yıllık süreyi geçirdikten sonra ne zaman istenilirse bu ameliyat yapılabilir. Bazı kadınlar ise sadece karın derisinde oluşan çatlaklardan şikayet ederler ve ameliyat olmadan bu çatlaklardan kurtulmanın yollarını ararlar. Ancak derideki çatlakları ortadan kaldıracak herhangi bir yöntem yoktur. Karın germe estetiği ameliyatında ise göbek deliğinin birkaç cm üzeri ile kasıklar arasındaki deri çıkarılıp atılır. Karın bölgesindeki deri çatlaklarının olduğu kısım, bu sınırların içinde kalıyorsa bu bölgedeki fazlalık deri çıkarılıp atılacağı için, yapılan ameliyat, çatlaklarınızdan tamamen kurtulmanızı sağlar. Bu sınırların dışında kalan bölgede de çatlaklar varsa bunlar kalacaktır, fakat eskiden olduğu kadar yoğun ve geniş bir bölümü kaplamazlar.

Karın estetiği ve karnın görünümü, obezite diğer bir ifadeyle aşırı şişmanlık durumlarında da ağır bir şekilde etkilenir. Obezite estetik bir problemden olmanın yanı sıra, vücutta başta kalp damar ve solunum sistemi gibi birçok metabolik bozukluklara temel hazırlayan bir sağlık sorunudur. Obez hastaların karın estetiği konusundaki şikayetlerine yönelik çözümü öncelikli olarak obezite tedavisinde aramaları daha doğrudur. Unutmayın ki, obezite estetik problemden ziyade aslen bir sağlık problemidir. Obezite tedavisi uygulanmış olan hastalar, bu tedaviden iyi bir sonuç aldığı takdirde ve kiloları da normal sınırlara geldiğinde obezite kaynaklı sağlık problemi böylelikle ortadan kalkmış olur. Vücut, verilen kilolardan sonra yeni bir biçim kazanır. Sahip olunan yeni biçim ile estetik problemler de tam anlamıyla ortaya çıkar.  Vücudun çoğu bölgesinde olduğu gibi karın bölgesinde de sarkmalar kendini göstermeye başlar. İdeal olarak, estetik cerrahi çözümlerinin bu andan itibaren devreye girmesi daha doğrudur. Kilo vermeye dirençli olan obez hastalarda, göbek bölgesinde sarkma varsa, bu sarkıklık da ağırlık yapıp fiziki durumunu bozuyorsa, vücudun yükünü azaltma amacına yönelik özel durumlarda da karın ameliyatlarının uygulanması mümkün olabilir.

Karın germe estetiği adaylarının, bu anlatılanlardan da anlaşılacağı gibi genel sağlık durumunun da iyi olması gerekir. Sigara kullanımı, kişi her ne kadar sağlıklı olsa dahi karın germe estetiği ameliyatı açısından risk sayılır. Sigara kullanımı, ameliyat yarasının iyileşmesi esnasında oksijen ihtiyacının en yüksek olduğu zamanda, ameliyat bölgesindeki kan dolaşımının azalmasına yol açarak yaranın normal bir şekilde iyileşmesini etkiler. Tiryaki olmayan, ara sıra kullanan, sigara kullanıcıları için bu durum ciddi bir risk oluşturmayabilir, ancak tiryakilerin ameliyattan 2 hafta öncesi ile 2 hafta sonrası arasındaki 4 haftalık dönemde sigara kullanmamaları gerekir.

Fıtık ameliyatları, mide, karaciğer, barsak, dalak, pankreas, safra kesesi, gibi karın bölgesinden daha önceki dönemlerde geçirilmiş olan ameliyatlar, estetik karın germe adayları için dikkate alınması gereken bir hususdur. Karın bölgesindeki mevcut ameliyat izleri, karın derisinin kanlanmasını sağlayan damar ağının bütünlüğünü bozar, yani izin bir tarafında kalan bölge ile diğer tarafında kalan bölge arasında damar bağlantısı olmaz. Karın bölgesinde daha önceden uygulanmış bir ameliyat varsa, ameliyat izinin bulunduğu konum ve izin doğrultusu dikkate alınması gereken kriterlerdir. Ameliyat izi, göbek deliğinin altında, estetik karın germe sırasında çıkarılacak deri alanının içinde yer alıyorsa ciddiye alınmamalıdır, çünkü bu bölge çıkarılıp atılacaktır. Eğer ki göbek deliğinin üst seviyesinde kalıyorsa, bu durumda izin doğrultusu ve büyüklüğü önemlidir. Böyle bir ameliyat iziniz varsa, bunun uygulanacak olan ameliyatta olumsuz bir tarafı olup olmayacağına, izin tahmini derinliği, uzunluğu, ve doğrultusuna bakarak doktorunuz karar verir.

Estetik karın germe operasyonları, göbek deliğinin altında kalan bölgede, deri ve yağ dokusu kesilerek çıkarıldığı için mutlaka bir ameliyat izi bırakır. İzlerin dıştan bakıldığı zaman gözle görülür belirginliği kişiden kişiye değişir. Kimi hastalarda yok denebilecek kadar belirsiz bir iz kalabilirken bazı hastalarda bu iz görülebilir seviyede olabilir. Her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak, izin görülebilir bir şekilde kalacağını kabul etmek gerek. Belirsiz bir iz kalırsa da, bu sizin şansınız demektir. Ameliyat izi, sezaryen izi ile aynı seviyede, karın bölgesindeki fazlalıklar yanlara doğru ne kadar uzanıyorsa o uzunlukta olur, bikini içinde kalacak şekilde denk getirilir. Bu durumda bozulmuş karın estetiği yüzünden yaşadığınız sıkıntıların mı, yoksa estetik karın germe ameliyatı sonrasında meydana gelecek izlerin mi sizin için daha büyük bir sorun olacağı kararını vermelisiniz. Eğer "İz kalması benim için her hangi bir problem oluşturmaz, yeter ki yaşadığım sıkıntılardan kurtulayım." diyorsanız estetik karın germe ameliyatı sizin için idealdir. Bunları en baştan kabullendiğiniz takdirde estetik karın germe ameliyatının sonuçları son derece yüz güldürücü olacaktır.

İdeal adaylar:

Kilo fazlalığı olmayıp, şişman olmayan kişiler

En küçük çocuğu en az bir yaşında olan ya da gelecekte doğum yapmayı düşünmeyen kadınlar

Sigara kullanmayanlar

Karın bölgesinden daha önce ameliyat geçirmeyenler

Ameliyat izlerini kabullenerek, beklentileri gerçeğe uyumlu olan kişiler

Genel sağlık durumu iyi olan kişiler

İdeal olmasa da ameliyat edilebilecek adaylar:

Kilo fazlalığı olsa bile obezite düzeyinde aşırı şişmanlığı olmayan kişiler

Sigara kullanıyor olsa bile 4 hafta boyunca sigara kullanmayacak kişiler

Önceden karın bölgesinden ameliyat olmuş, mevcut ameliyat izi problem oluşturmayacak kişiler

Ameliyat izlerini kabullenerek beklentileri gerçeğe uyumlu olan kişiler

Ameliyat olmaya engel teşkil edecek sağlık problemi olmayan kişiler

Uygun olmayan adaylar

Yakın zaman içinde hamile kalmayı planlayan kadınlar

Ameliyat olmaya engel teşkil edecek ciddi bir hastalığı bulunanlar

Ameliyat izlerini kabullenmeyen, gerçek ötesi beklenti içinde olan kişiler

Karnında sarkma olmaksızın, ciddi obezite problemi olanlar

Fazla miktarda sigara içen ve sigara kullanımından vazgeçemeyecek kişiler

Estetik karın germe ameliyatına engel teşkil edecek, geçirilmiş karın bölgesi ameliyatı olanlar

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nazmi  Bayçın

Etiketler
Estetik
Op. Dr. Nazmi  Bayçın
Op. Dr. Nazmi Bayçın
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube