Kanal tedavisinin yenilenmesi nedir?

Kanal tedavisinin yenilenmesi nedir?

Başarılı bir şekilde kök kanal tedavisi görmüş olan dişler doğal dişler gibi uzun ömürlü ağız içerisinde hizmet etmesine rağmen bazı durumlarda kanal tedavisinden sonra iyileşmede başarısızlıklar olabilmekte veya var olan ağrı devam edebilmektedir. Bazı durumlarda ise tedavi görmüş dişler aylar veya yıllar sonra tekrardan problemler sergileyebilmektedir. Bu durumlarda endodontik retreatment yani kök kanal tedavisinin yenilenmesi gerekebilmektedir.

Kök kanal tedavisinde başarısızlığa neden olan faktörler nelerdir?

Kanal temizlenmesinin ve dolgusunun eksik ve yetersiz yapılması

Kanal tedavisi sırasında zorluk oluşturan eğri veya dar kanallar

İlk tedavi sırasında yeterince anlaşılamayan karmaşık kanal anatomisine sahip dişler. Bazı dişlerde gözden kaçarak temizlenmemiş kanallar kalabilmektedir.

İşlem sonrasında üst restorasyonun uygun yapılmamış olması

Sonradan gelişen bir çürük sonucu kanal sisteminin tekrardan bakteriler tarafından enfekte olması

Dişin dolgusunun kırılması veya düşmesi sonucu yeni bir enfeksiyonun gelişmesi

Kanal tedavisinin yenilenmesi nasıl yapılır?

Kanal tedavisinin yenilenmesine karar verildi ise var ise dişteki çürükler ve sorunlu dolgular uzaklaştırılır. Kanallardan eski kanal dolgu maddeleri çıkartılır. Kanallar tekrardan kanal eğeleri ve yıkama solüsyonları ile temizlenir ve kanalların dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlem için çoklu seanslar gerekebilir. Sonrasında kanallar tekrardan sızdırmaz bir şekilde doldurulur, dişin üst restorasyonu yapılır ve diş takip edilir.

Kanal tedavisi yapılmış dişlerde problem durumunda dişin çekimimi yoksa tedavinin yenilenmesi mi daha uygundur?

Tedavi başarısızlığına neden olan etken dikkatli şekilde değerlendirilmelidir ve başarısızlığın yenilenen tedavi ile giderileceği öngörülüyorsa tedavinin tekrarı daha uygun bir yaklaşımdır. Yapılan araştırmalarda endodontik retreatment ile elde edilen başarının yüksek olduğu görülmüştür. Bu dişlerin çekilmesi ile oluşan çekim boşluğunun tamamlanması için yapılan implant uygulama veya köprü protezi işlemleri daha uzun süre alan, daha maliyetli ve daha komplike işlemlerdir. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Hakan Aydın

Dr. Dt. Hakan AYDIN, 1983 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans eğitimini 2001-2006 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2012-2016 yılları arasında ise Akdeniz Üniversitesi Endodonti Anabilim Dalı'ndan Endodonti Uzmanlığını almıştır. Askerlik vazifesini 2006-2007 yılları arasında Yedek Subay Diş Tabibi olarak yerine getirmiş olan Dr. Dt. Hakan AYDIN, 2008-2012 yılları arasında İstanbul Özel Vizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde hizmet vermiştir. 2016 yılından beri ise Özel Süleyman Mert Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Ballıpınar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi Türk Endodonti Derneği, Antalya Diş Hekimleri Odası ve Türk Diş Hekimleri Birliği üyesi olup birçok bilimsel sempozyum ve k ...

Etiketler
Kanal tedavisi kime yapılır
Uzm. Dt. Hakan Aydın
Uzm. Dt. Hakan Aydın
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube