Kanal tedavisi nedir ve nasıl yapılır?

Kanal tedavisi nedir ve nasıl yapılır?

KANAL TEDAVİSİ

Sağlıklı diş kron (ağız içinde bulunan kısım) ve kök veya köklerden oluşur. Dişin iç kısmında da damar ve sinirlerden oluşan pulpa adı verilen dişin beslenmesini sağlayan doku bulunmaktadır 


Hasta dişlerde dişin içindeki sinir dokusu çürük, dişeti hastalığı veya travma sonucu hasar görmüş veya iltihaplı olmuştur. Hasta dişler ağrı, şişme gibi belirtiler verebileceği gibi, tamamen belirtisiz de olabilir.

Kanal tedavisi sinir dokusu iltihaplı veya zarar görmüş dişlerin ağızda tutulup, sağlığına kavuşturulması için yapılan tedavidir. Dişin sinir dokusu çıkarılarak bu boşalan alanın kanal dolgu maddeleri ile doldurulması ile dişin sağlıklı hale getirilmesi dişteki çürük ve diğer hastalık yapan etkenler giderilip boşluğu mekanik ve kimyasal olarak temizlenerek, kök ucuna kadar tüm boşluğun tam olarak kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemidir.

• Çürük temizlenip pulpanın çıkarılması için kavite açılır. 
• Köklerdeki kanallar mekanik ve kimyasal olarak temizlenir. 
• Kök kanalları doldurulup diş restore edilir.

Diş dokusu beslenmesi olmadığından daha zayıf olarak görülse bile iyi bir restorasyonla ömür boyu ağızda kalabilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Yalçın Erdin

Dt. Yalçın Erdin 1975 yılında Balıkesirde doğdu. 1992 yılında Balıkesir Lisesinden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine girdi. 1999 yılında mezun oldu. Bazı özel  multidisipliner kliniklerde ortak olarak çalıştı.

Dt. Yalçın Erdin Mesleki çalışmalarına Dt. Yalçın Erdin Klinigi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş
Dt. Yalçın Erdin
Dt. Yalçın Erdin
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube