Kan dolaşımı enfeksiyonu (sepsis) nedir? tanısı nasıl konur?

Kan dolaşımı enfeksiyonu (sepsis) nedir? tanısı nasıl konur?
 
Sepsis, kan dolaşımına bakteri, virüs, mantar gibi bir enfeksiyon etkeninin karışması demektir. Kana karışma sayesinde bu enfeksiyon etkeni tüm organlara ve vücuda yayılır. 

Uğradığı her organa hasar verir. Bu yüzden Sepsis yani kan dolaşımı enfeksiyonu çok tehlikeli bir durumdur. 

Bu hastalığın mortolitesi yani ölüm oranı % 40’ dır. Sepsisli olan her 10 hastadan 4’ü ölümle sonuçlanıyor. Bu yüzden, erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
 
Bu hastaların kanında hangi bakteri veya hangi mantarın olduğunu bilmek önemlidir. Çünkü ona yönelik gerekli tedavi verilir. 

Bunu öğrenmenin yollarından biri, hastanın ateşli olduğu dönemde, kan örneği alınarak buradan bakteriyi veya mantarı üretmeye çalışmaktır. Buna kan kültürü denir. Fakat bu işlemin bazı dezavantajları vardır. Bu işlem uzun sürede sonuçlanır. 

Yavaş üreyen bakterilerde ve mantarlarda bu süre 1 hafta 10 güne kadar çıkabilir. Eğer hasta antibiyotik alıyorsa, sonuç etkilenir. Bu sebeplerden dolayı kan kültüründe pozitiflik oranı yani bakteri/ mantar yakalama oranı % 15- 25 civarındadır. 

Kan kültürünün bu dezavantajlarından dolayı alternatif bazı yöntemler üretilmiştir. Bunlardan en önemlisi SepsiTest’dir. Bu test, kandan direk çalışılan, sepsis yani kan dolaşımı enfeksiyonu tanısı için hızlı bir moleküler PCR testidir. 

SepsiTest ile kan örneği alınarak kan dolaşımı enfeksiyonuna sebep olabilecek 700’ün üzerinde bakteri ve mantar saptanır. Bunu kanda dolaşan bakteri ve mantarların DNA’sını saptayarak yapar. Şu anda dünyada en geniş paneli saptayan ve isimlendiren PCR testi durumundadır. 

Bu test, biraz önce bahsettiğimiz kan kültürü gibi antibiyotik verilmesinden etkilenmez. Bu yüzden tedavi yanıtını ölçmede de etkilidir. SepsiTest, 4 saat içinde kanda bir bakteri veya mantar olup olmadığını söyler. Sonuç negatif ise test burada sonlandırılır. 

Bakteri veya mantar yoktur. Eğer sonuç pozitif çıkarsa, test devam ettirilir ve kan dolaşımı enfeksiyona sebep olan bakteri veya mantarın ismi konur. 

Buna göre tedavi yönlendirilir. Bu test, çoğu zaman hayat kurtarıcı olabilir. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Sepsis nedir
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube