Kalp damar hastalıklarında risk faktörleri

Kalp damar hastalıklarında risk faktörleri

Koroner arter hastalığı ile mücadelede en önemli adım, hastalıktan korunmaktır. Hastalık bir takım risk faktörleri varlığında çabuk ortaya çıkmakta ve hızlı ilerlemektedir. İyi kolesterol düzeyinin yüksek olması (60 mg/dl’den fazla) hastalık riskini azaltmaktadır.

Risk faktörleri nelerdir?

Yaş: Erkeklerde 45 yaşın üstü, kadınlarda 55 yaşın üstü veya erken menopoz

Cins: Erkeklerde daha sık

Aile öyküsü: Birinci derecede (anne, baba, kardeş) erkek akrabalarda 55 yaşından, birinci derecede kadın akrabalarda 65 yaşından önce kalp damar hastalığı, kalp krizi (infarktüs) veya ani ölüm bulunması

Sigara içiyor olmak

Hipertansiyon (140/90 mmHg veya daha fazla veya hipertansiyon için tedavi alıyor olmak)

İyi kolesterolün (HDL kolesterol) 40 mg/dl’den düşük olması

Total kolesterolün 200 mg/dl’den fazla olması (kötü kolesterol olan LDL-kolesterolün 130 mg/dl’den fazla olması).

Hareketsizlik: Haftada en az 3 gün ve günde en az 30 dakika egzersize zaman ayırmalısınız (tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklet, dans, bahçe işleri vs.).

Şeker hastalığı (diabetes mellitus)

Kilo: Bu konuda en değerli kriter, vücut kitle indeksi ve bel çevresidir. Vücut kitle indeksi, kg olarak ağırlığın, metre olarak boyun karesine bölünmesiyle elde edilir (VKİ: kg/m2). Vücut kitle indeksinin 25’in üzerinde olması veya bel çevresinin erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm’nin üzerinde olması, yalnızca kalp damar hastalığı riskini artırmakla kalmayıp şeker hastalığı, yağ yüksekliği ve tansiyon yüksekliği riskini de artırmaktadır.

Stres: uzun bir zaman sürekli strese maruz kalma, hastalığın gelişmesini kolaylaştırmaktadır.

Depresyon: özellikle son yıllarda depresyon da kalp damar hastalıkları yönünden risk faktörü olarak kabul edilmeye başlandı.

Ne yapalım?

Bu risk faktörlerinin bazıları değiştirilebilir iken bazıları değiştirilemez (yaş, cins, aile öyküsü gibi).

Kalp damar hastalıkları, soğuk algınlığı, grip gibi geçici ve iyileştiği zaman arkasında iz bırakmayan hastalıklar değildir. Hastalık geliştiği zaman devamlı ilerlemeye ve problem çıkarmaya eğilimlidir. Ondan dolayı bu risk faktörleriyle mücadele, hastalığın ortaya çıkışını önlemesi, hastalık gelişenlerde ise hastalığın ilerleme hızının yavaşlatılması hatta durdurulmasını sağladığından dolayı son derece önemlidir. Dolayısıyla kalp damar hastalıkları ile mücadele, değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele demektir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mustafa Emmiler

Doç.Dr Mustafa EMMİLER, 3 Aralık 1970  tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra, Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İnönü Üniversitesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2010 yılında Doçent ünvanı almıştır. Mesleki çalışmalarına  Doç. Dr. Mustafa Emmiler Özel Kliniğinde devam etmektedir. Doç.Dr Mustafa EMMİLER, Türk Göğüs Kalp Damar cerrahisi derneği. Europen cardiothorasic surgery association. Türk damar cerrahisi derneği üyesidir.   ----- Mustafa Emmiler was born on 3 December 1970.He completed his master's degree at Anadolu University Faculty of Medicine in 1993. He completed his medical specialty in the department of cardiovascular surgery at Inonu University. Topic of his medical special ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kalp damar hastalıkları nedenleri
Doç. Dr. Mustafa Emmiler
Doç. Dr. Mustafa Emmiler
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube