Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri

Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri

Erkek çocukların pipilerini göstermeleri normal görülürken, kız çocukları ise cinsel organlarını saklamaları gerektiği yönünde uyarılır. Cinsellik erkeklerin güç göstergesi olarak kabul edilir. Kültürel kodlarımız ve yetiştirilme tarzı erkekleri cinsel eylemi başlatması gereken kişi olarak görürken, kadın ise erkeğin cinsel isteğine karşılık vermek için görevli kişidir.

Kadınlarla erkeklerdeki cinsel istek farklılığının bir sebebi de hormonal özellikleridir. Erkeklerde testesteron erkeklik hormonu olarak bilinir ve cinsel isteği uyandırır. Kadınlarda da testesteron ve yumurtlama döneminde yükselen österojen hormonu cinsel istekten sorumludur. Erkeklerde salgılanan testesteron, kadınlara göre çok yüksek olduğu için cinsel istekte daha fazladır.

Kadınlardaki Cinsel İsteksizlik Nedelerinin Bazıları Şunlardır:

Cinselliği "Ayıp" veya "Günah" olarak öğreterek yetiştirilmek.

Bakirelik konusunda kaygılanma.

İlişki sırasında canının acıyacağı korkusu.

Gebe kalma korkusu.

Evde yada iş yerinde yaşanan sorunlar.

Eş veya partner ile duygusal yada ilişkisel problemlerin olması.

Doğum kontrolü için kullanılan hormonlar.

Kadının emzirme dönemindeki Anne'lik duyguları, yorgunluk, uylusuzluk.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nasıl Çözülebilir?

Cinsel isteksizlik ilk baştan beri olan bir durum ise çocukların cinsel kimlik oluşumundaki problemler ve cinselliğe bakış açısı başlıca sebeplerden olabilir. İlk başta cinsel isteksizlik yokken, sonradan ortaya çıkmış ise çiftlerin ilişkisel problemleri başlıca sebeplerdendir.

Evliliklerde zamanlar rutin ve görev haline gelen cinsellik kadında isteksizlik yaratır. Cinsellik, istek duymadan görev olarak yaşanırsa acı verebilir ve cinsel istek daha da azalır. Erkeklerde testesteron ve sperm üretimine bağlı rutinde olsa cinsel istek oluşumu daha kolaydır. Kadın ve erkek cinsel problemlerini ve birbirinden isteklerini suçlamadan ifade edebilmelidir. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aylin Anıl Arslan

Op. Dr. Aylin Anıl ARSLAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2003-2008 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Mecburi hizmet yükümlülüğünü Bitlis Güroymak Devlet Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Op. Dr. Aylin Anıl ARSLAN, mecburi hizmeti sonrasında İskenderun Doğum Ve Çocuk Hastanesi'nde , Özel Palmiye Hastanesi'nde ve Özel Koru Ankara Hastanesi'nde görev yapmıştır. 

Op. Dr. Aylin Anıl ARSLAN, mesleki çalışmalarına 2017 yılında açtığı muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kadınlarda cinsel isteksizlik
Op. Dr. Aylin Anıl Arslan
Op. Dr. Aylin Anıl Arslan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube