K vitamini ve kemik sağlığı

K vitamini ve kemik sağlığı
BESLENMEDE K VİTAMİNİN EKSİK ALINMASI KALÇA KIRIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR!
K viatmini Alman bilim adamı Dam tarafından 1935 yılında, kanın pıhtılaşma etmeni olarak bulunmuştur. Bu etmene Almanca “Koagulation vitamin” adının verilmesi teklif edilmiştir. Böylece koagulation sözcüğünün baş harfini alarak K vitamini olarak adlandırılmıştır. K vitamini yapısal olarak K1, K2, K3 vitamini olmak üzere 32ye ayrılmaktadır. K1 vitamini bitkilerde, K2 vitamini balıklarda, K3 vitamini ise mikroorganizmalar tarafından bağırsaklarımızda sentezlenmektedir. Her 3 üde K vitamini etkinliği göstermektedir.
K VİTAMİNDEN ZENGİN BESİNLER
Yonca, ıspanak vb. yeşil yapraklı sebzeler, lahana, büksel lahanası, kahve, çay ve balıkdır. Ayrıca bağırsaklarda mikroorganizmalar tarafından da K vitamini üretilmektedir. Vücudumuz ihtiyacın yarısını bu şekilde karşılamaktadır. Bağırsak florasını öldüren ilaçla kullanıldığı K vitamini yetersizliği görülebilinir.(aşırı miktarda alınan antibiyotikler, sulfamidler vb.)
K VİTAMİNİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ
K vitaminin en önemli işlevi protrombin oluşumuna katkısıdır. Kanının pıhtılaşmını sağlayarak kan kaybını engellemektedir. Ayrıca trombin oluşumuna katkı sağlayarak kalsiyumun osteoklasinle bağlanarak kemik kristallerinin oluşumunada katkı sağlamaktadır.
Yapılan son bir çalışmada yukaridaki bilgiyi kanıtlar niteliktedir. Bay ve bayanlar üzerinde yapılan çalışmada K vitamini daha az alan bireylerin kalça kemiklerinin kırılma riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu etkinliği özellikle K1 vitaminden ileri geldiği görülmüştür.
O halde özel bir durum yok ise (anti koagülan yada comadin türü ilaç kullananlar kesinlikle bu önerimizi dikkate almayınız) K1 vitamininden zengin beslenmeniz kalça kemiğiniz sağlığı açısından da faydalı olacaktır. Hatırlatmakta yara var: K1 vitamin bitkisel kaynaklardan gelmektedir. Ispanak, semizotu, yonca, maydanoz, tere ve roka K1 vitamini yönünden zengin kaynaklardandır.
Sağlıklı ve mutlu günlere…
Dyt. Nebahat Keskin

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nebahat Keskin

Etiketler
K vitamini
Dyt. Nebahat Keskin
Dyt. Nebahat Keskin
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube