İlişkiye girememe hastalığı - vajinismus

İlişkiye girememe hastalığı - vajinismus

Vajinismuslu kadınlar;  penisin vajinaya giremeyecek kadar büyük olduğu inancı, cinsel birleşmenin çok zor olacağı, çok acı vereceği, büyük oranda ka­namaya ve hatta ölüme yol açabileceği düşüncesi ile ilişkiye girememe durumu yaşarlar.

Ve genellikle vajinismus ilişkiye girememe durumunun ötesine geçerek çift için ilişkilerini bozan, her iki tarafı da yıpratan bir sürece dönüşür.

Vajinam küçük mü? Yoksa Vajinismus hastasımıyım?

Bir kısım hasta, sadece kendilerinin başka kadınlardan farklı olarak, küçük bir vajinaya sahip olduğuna inanır. Mastürbasyonu ve kadının kendi bedenini tanımasını engelleyen, cinsel duyguların ifadesini ayıp sayan, cinselliğin erkeğin istediği ve kadınların zorla katlanması gerektiğini telkin eden cinsel tabular ve hurafeler  vajinismusun gelişiminde önemli bir yer tutar.

Bireyin inanç ve düşüncesinde oluşmuş yanlış kavramlar karşımızavajinismus olarak çıkmaktadır. Bu inanışlar özellikle cinsellikle ilgili espriler, fıkralar, günlük basın ve pornografik yayınlarla oluşur. Birçok insanın cinsel eğitimi yetersizdir ya da yoktur.

Cinsellikle ilgili bilgi eksikliği, cinsel olan herhangi bir şeye duyarlılık kişileri değişik kaynaklardan, özellikle basın-yayın organlarından ve aynı derecede bilgisiz yaşıtlarından gelen mesajlara duyarlı kılar. Vajunusmuslu sorunu ile başvuran hastalarımızın tedavilerinde bu yanlış bilgilerin gerçeklerle yer değiştirilmesi vajinismus tedavisinin odak noktasını oluşturmaktadır.

Vajinismus hastalarında en sık karşılaşılan durumlar...

Vajinismus hastalarında karşılaştığımız en yaygın vajinismus hurafeleri; kızlık zarının delinip geçilmesine dair yaşanacak acı ve kanamalar, penis büyük vajina küçük buraya nasıl girecek? Kilitlenme korkuları, çok canım yanacak, parçalanacağım şeklinde düşüncelerdir.

Birde kendi mesleki tecrübelerime dayanarak söyleyebileceğim en sık yaşanan kaygı ve korkulardan biri de ‘ya kız çıkmazsam, ya kanama olmazsa, bakire olmadığımı düşünürse gibi yanlış inançbizim toplumumuzda önemli korkulardan biridir.

Çünkü yıllarca ilk gece kanaması olmadığı için baba evine gönderilen, rezil olan, bekaretini kaybettiği için kötü yola düşen, hatta öldürülen kadınların hikâyelerini dinledik, televizyonda haberlerde, Türk filmlerinde bunları izledik.

Üstelik bu izlediklerimizde sonradan bu kızların bakire olduğu anlaşılıyordu. Bunun başına gelme ihtimali, daha önce hiç cinsel deneyimi olmamasına rağmen her genç kızın içinde evleneceği güne kadar çığ gibi büyür.

Belki vajinismus olmak bu tehlikeden bizi otomatik olarak uzak tutan, can güvenliğimizi sağlayan bir savunma mekanizmasına dönüşür.

Vajinismusta doğru ve yanlış olanlar...

Ülkemizde cinsellik halen ciddi bir tabudur ve cinsel eğitim hala verilmemektedir. Bu nedenle genç kızlar doğruyu ve yanlışı bilememekte kulaktan dolma yanlış ve yetersiz bilgiler alarak ilk cinsel ilişkiyi çok korkutucu, ürkütücü hatta dayanılmaz bir ağrı ve acı verecek bir deneyim gibi algılamaktadırlar.

İlk cinsel ilişkide kızlık zarının açılması sırasında çok fazla ağrı ve acı çekeceklerine, aşırı kanama olacağına, vajinanın parçalanacağına, bayılıp fenalaşacaklarına, hastanelik olacaklarına, hatta öleceklerine, penisin vajina içine girip tekrar çıkmayacağına ve kilitlenip kalacağına inanmaktadırlar. Evli çiftler ilk gece ilişkiye girememe tablosu ile karşılaşırlar.

Bu abartılı ve yanlış bilgiler vajinismusun bir nedeni olduğu gibi, çözüme giden yolda da en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Ama sebep her ne olursa olsun cinsel ilişkiye girememe hastalığı olan vajinismusun %100 tedavisi olduğubilinmelidir.

Çünkü cinsellik beyinde başlar. Beyin, en önemli ve en büyük cinsel organdır. Kişi beynini doğru kullanırsa sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşamı olur, cinsel bilgisizlik nedeniyle yanlış kullanırsa da vajinismus (vajinusmus) olur.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yasemin Yıldız

Op. Dr. Yasemin YILDIZ, 1973 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Şanlıurfa’da tamamlamıştır. Lisans eğitimine başlamış olduğu Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisas eğitimine başlamıştır ve 2004  yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Normal Doğum ve Sezaryen, Tüp bebek, Jinekolojikhastalıklar ve cerrahisi ile ilgili bölümlerde uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2008 yılında Holistik Cinsel Terapi eğitimini tamamlamasının ardından 2008 yılından beri spesifik olarak Vajinismus tedavisi ile ilgilenmekte ve bu alanda teorik ve pratik alanda çalışmalarını sür ...

Etiketler
Vajinismus tedavisi
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube