İletişime bir bakış

İletişime bir bakış

İletişim sorunları doğru iletişimin ne olduğunu tam olarak algılayamadığımızdan kaynaklanıyor.Hepimiz bir şeyler biliyoruz ve hepimiz iletişime geçtiğimiz insanlardan ya bir şey istiyoruz yada bir şey vermek.


Eğer istediğimizi tam olarak karşıdakinin anlayıp anlamadığını kontrol etmezsek karşımızdaki kendi algıladığı gibi cevap vermek zorunda kalıyor ve çoğu zamanda verdiği cevap bizim istediğimiz şeyi karşılamamış oluyor.


Bu etkisiz iletişim ilişkilerimizde kaçınılmaz sorunlar yaratabiliyor.Anne babayla doğru iletişim kuramayan çocuk ailesiyle eşler evliliklerinde okula giden insanlar öğretmenleriyle çalışan işverenleriyle sıksık sorunlar yaşamak zorunda kalıyorlar.


Çünkü dilin beyne giden ilk uyarı olduğunu unutuyoruz. Bazen , dil iki insan arasında ki duygu,istek ve düşüncelerin aktarılabilmesi için çok önemli bir unsurdur.Her isteğimizi doğru kelimelerle istersek ve bunu karşımızdaki insanda da kontrolünü yaparsak yani demek istediğimi doğru anlamış mı kontrolü;iletişim hataları yada ,insanlar arası ilişki trafiğinde daha az hasarlı kazalar yaşamamız mümkündür.
Çünkü her şey beyinde başlar.Beynimizden bir şey istiyorsak eğer ona doğru kelimeyi vermemiz gerekir ki bize doğru yanıt verebilsin. Yanlış anladığı bir kelime yada cümleye göre hareket edeceğinden otomatik olarak yanlış cevap verecektir.Bu da istenmeyendir.


Doğru dinlemekte iletişimin bir diğer tarafıdır.Dinlersek ve ben bunu anladım doğrumu anlamışım diye kontrolünü yaparsak vereceğimiz cevapta karşımızdakinin istediği cevap olacakdır. Beynimiz aldığı doğru kelimelerle doğru cevabı verecektir.


Hepimiz doğru iletişim kurallarını öğrenebiliriz.Herşey gibi iletişiminde kendi işleyiş yasaları vardır.En azından yaşamak istiyorsak yada zorundaysak insanlarla bu çok basit kuralları öğrenmek zorundayız
hepimiz HEPİMİZ için…


Sadece doğru dinlemek ve doğru anlatmak bile hayatımızda inanamayağımız güçlü diyologlar getirebileceği gibi birçok iletişim hatasınıda önleyecekdir.


Eğer herhangi bir ortamda iletişim sorunları yaşıyorsak veya iletişim kalitemizi arttırmak istiyorsak,bir psikologdan yardım almakta büyük fayda vardır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ahmet Kurnaz

Etiketler
İletişim
Uzm. Psk. Ahmet Kurnaz
Uzm. Psk. Ahmet Kurnaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube