İleri hastane dişhekimliği çene-yüz protezleri (maxıllofacıal rehabılıtatıon)

İleri hastane dişhekimliği çene-yüz protezleri (maxıllofacıal rehabılıtatıon)

Bu uzmanlık programında, diş hekimliği eğitiminden sonra protez uzmanlığı eğitimi, sonrasındahastane ortamında, uzman tıp doktorları ile birlikte çalışılarak hastanede yatan ve hastaneden taburcu olduktan sonra dışarıdan gelip gidebilenhastaların tedavilerini kapsayan eğitim programı vardır. Uzman tıp doktorlarıyla iletişim içinde, ağız, diş, çene-yüz  tedavilerini, rehabilitasyonlarını kapsayan uzmanlık dalına çene-yüz protezleri uzmanlığı-ileri hastane dişhekimliği denir. Genelde üç yıllık uzmanlık programıdır.

Makalemizde bu uzmanlık dalının en çok hangi uzman tıp doktorları ile birlikte çalışarak hangi hastalara, nasıl yararlı olunabileceğini anlatmakamaçlanmıştır.

KANSER KEMOTERAPİSİNDE(İLAÇLA TEDAVİSİNDE)

Ağızdaki görüntüler, komplikasyonlar, ve tedavileri:

Ağızdaki görüntüler içinde direk etkiler ağız dokularıüzerine olur. Indirek etkileri vücüt savunmasında etkili olan bazı kan hücrelerinin(platelets ve nötrofillerin) sayılarının ve fonksiyonlarının azalmasıdır. Eğer önceden ağızda dişeti hastalığı, diş çürüğü, ve bozulmuş dolgular, kaplamalar köprüler varsa ilaçla tedavinin ağızdaki olumsuz etkileri (enfeksiyon olasılığı)çok artar, tedavisi de güçleşir. Kanserin ilaçla tedavisinde olabilecek direk ağız komplikasyonları ilacın dozuna bağlıdır.Ağızda kızarıklık yanma(mucositis), ağız kuruluğu ve sinirsel semtomlara bağlı ağrılar ilacın dozuna bağlı direk komplikasyonlardır. Olabilecek indirek ağız komplikasyonları ise ağızda- dişetinde kanamalar, enfeksiyon ve beslenme bozukluklarıdır.Günümüzde kemoterapi ilaçları çok gelişmiştir. Birçok durumda hastanın kendi hücrelerine daha az ya da hiç zarar vermez.

Hastane dişhekimininhastanın ağız şartlarının teşhis ve tedavisi sürecinde, ilaçla tedavisini planlayan ve uygulayan uzman doktorun talebi, onayı ve takibi olmalıdır.İlaçla tedaviye başlanmadan önce gereken ağız-diş tedavilerinin yapılması çok önemlidir, hastanın ilaçla tedavisi sırasında muhtemel ağız-diş komplikasyonlarından korunmasında etkili olacaktır.Ilaçla tedavi sırasında da zorunlu dental tedaviler için uzman doktoru ile risk değerlendirilmesi yapılır.Her ağız görüntüsüne ve komplikasyonuna özel hastayı rahatlatıcı tedavi girişimleri vardır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dt. Yavuz Aslan

Prof.Dr.Dt. Yavuz Aslan Çankaya'da yer alan muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Çene-yüz protezleri uzmanlığı
Prof. Dr. Dt. Yavuz Aslan
Prof. Dr. Dt. Yavuz Aslan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube