İkili test ? üçlü test - dörtlü test - down sendromu ? cvs ve amniyosentez

İkili test ? üçlü test - dörtlü test - down sendromu ? cvs ve amniyosentez

İkili test nedir?

Gebeliğin 11-13. haftaları arasında bebeğin ense kalınlığının (NT) ölçülmesi ve de anne adayının kolundan kan alınarak PAPP-A ve HCG hormon düzeylerinin kombine edilmesi ile yapılır. Dolayısı ile ense kalınlığı ölçümünü takiben aynı gün verilen kan ile bilgisayar ortamında bebeğinizin Down sendromu olabilme riski belirlenir. Bu istatistiki sonuç kesin olmayıp olasılığı göstermektedir. Kan alındığında açlık gerekli değildir.

Test sonucumun riskli olması ne demektir?

Bu değer sıklıkla 1/300 ve daha riskli sonuçları içerir. Örneğin: sonucunuzda bebeğinizin Down sendromlu olabilme riski 1/50 yazıyor ise bunun anlamı sizin gibi aynı sonuca sahip 50 kişiden birinin Down sendromlu bebek doğuracağıdır.

Test sonucu riskli ise ne yapabilirim?

Test sonucunuz riskli ise bebeğinizin gerçekten Down sendromlu olup olmadığını CVS veya amniyosentez yöntemi ile öğrenebilrisiniz. CVS (plasentadan biyopsi) gebeliğin 11-14. haftaları arasında, Amniyosentez (bebeğin bulunduğu ortamdan su alma) ise 16-17. haftadan itibaren uygulanır. Bahsedilen her iki yöntemde bebeğinizin %100 olarak Down sendromu olup olmadığını belirler.

CVS mi , Amniyosentez mi?

Elbette CVS. Herşeyden önce sonucunuzu CVS - PCR hızlı yöntem ile bir günde öğrenip rahatlayabilirsiniz. Halbuki amniyosentez için 16-17. Gebelik haftasını beklemelisiniz. Örneğin ikili test riskini yüksek çıktı ve sizde stestesiniz, hemen CVS ile sonuç mu öğrenmek iyi yoksa Amniyosentez için en az bir ay beklemek mi?

Risk açısından tecrübeli eller altında her iki işlemde de gebeliğin kayıp riski 1/300-400’dür. Bununla birlikte CVS uygulayan perinatoloji uzmanı sayısı çok değildir.

 İkili test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Anne yaşı, bebeğin baş popo mesafesi, anne kanındaki PAPP-A ve HCG düzeyleri ve de en önemlisi NT diye bahsedilen ense kalınlığıdır. Bu parametrelerin kombinasyonu bebeğin Down sendromlu olabilme ihtimalini belirler. Bu parametreler içinde en önemlisi ense kalınlığı ölçümüdür.

İkili test güvenilir midir? Başka teste gerek var mı?

İkili test ile Down sendromu ile doğabilecek her 100 bebekten 85 tanesi;  test sonucunuz riskli çıkması ve de CVS veya Amniyosentezle doğrulama sonucunda belirlenir. Dolayısı ile ikili test  her Down sendromlu bebeği yakalamaz. Bununla birlikte üçlü test ise doğacak olan her 100 Down sendromlu bebeğin 60 tanesi, dörtlü test ise 75 tanesi için riskli sonuç vererek  Down sendromunun teşhisine yardımcı olur. Görüldüğü gibi testler içinde en güvenilir olan ikili test olup bu testi yaptırdıktan sonra bir başka tarama testi (üçlü veya dörtlü) yaptırmaya gerek yoktur.

İkili tarama testini kim yapmalı ve nerede yaptırmalıyım?

Mümkünse bu tarama testini perinatoloji uzmanları yapmalıdır. Ölçüm sadece basit bir ölçüm olmayıp, burun kemiği, kan akımları, burun-yüz açısı gibi başka parametreleri de değerlendirmeye alınabilmektedir. Ense kalınlığı ölçümü milimetrenin onda biri gibi hassas ölçüme ihtiyaç duyduğundan bu değerlendirme bu konuda tecrübeli bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılıp gerekirse sonucuna göre müdahalede bulunmalıdır. Test uluslararası kalite kontrolü yapılmış labaratuvarda yapılmalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Melih Atahan Güven

Etiketler
İkili test güvenilirmi
Prof. Dr. Melih Atahan Güven
Prof. Dr. Melih Atahan Güven
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube