Hpv (human papilloma virus) nedir?

Hpv (human papilloma virus) nedir?

Viruslar ancak bir canlının hücreleri içine girerek çoğalabilir ve hastalık oluşturabilir. Hücre yapıları ve kendi metabolizmaları yoktur. Bu nedenle canlı olup olmadıkları dahi tartışma konusudur. Işık mikroskobu altında görülemeyecek kadar da küçüktürler. AIDS, Kuduz, Grip; virus hastalıklarına örnektir. Virus hastalıklarını tedavi etmek hemen hemen mümkün değildir. Antibiyotikler etki etmezler ve viruslara karşı çok az sayıda ilaç mevcuttur.

HPV Human Papilloma Virus'un kısaltılmış adıdır. Birbirine çok benzerlik gösteren numaralandırılmış 100 civarında tipi mevcuttur. Bu viruslar siğil oluşturmakla bilinir. Bazı tipler elde, ayaklarda, yüzde veya cinsel organ dış derisinde siğil oluştururken bazı tipler rahim ağzına yerleşerek rahim ağzı kanseri oluşmasına yol açarlar. Örnek olarak:

Tip 2,7 genel deri siğilleri

Tip 1,2,4,63 ayakta siğiller

Tip 6,7,11,16,32 ağızda siğil

Tip 6,11 gırtlakta (ses telleri bölgesi) siğiller oluşturuken

Tip 16, 18, 31, 45 rahim ağzı kanserine yol açan tiplerdir. Bunlardan daha az riskli olmak üzere Tip 33,35,39,51,52,56,58,59 da rahim ağzı kanserinde rolü olan daha seyrek görülen tiplerdir.

Rahim ağzı kanserlerinin %90'ında Tip 16 ve 18 tesbit edilmiştir. HPV'nin yol açtığı rahim ağzındaki değişimler:ASCUS ; CIN I ;   CIN II ;   CIN III ;  CIS

HPV direkt temas yoluyla bulaşan bir virusdur. Cinsel bölgeyi enfekte eden viruslar en sık olarak cinsel temas ile bulaşır. Daha seyrek olarak da enfekte elin veya eşyanın cinsel bölgeye teması ile olur. Toplumda HPV ile bir şekilde teması olmuş birey sayısı erişkinler arasında %70'i bulmaktadır. Ancak böylesi yüksek orana rağmen rahim ağzı kanseri görülme sıklığının çok daha küçük olması hem enfekte olunan HPV tiplerinin her zaman kanser yapıcı tiplerden olmayıp hem de kişi HPV ile bulaştıktan sonra bağışıklık sisteminin bu enfeksiyonu kendiliğinden yenebilmesidir. Kanser oranları için "Serviks Biopsi Sonuçları" başlıklı makaleme bakınız.

Korunmada kondomun (prezervatif) rolü kıstlıdır, çünkü ilişkide tüm cinsel bölgeyi kaplamaz. HPV erkeklerde sıklıkla penis, scrotum(torba), anus(makat) bölgesinde bulunur; doğumda annenin doğum kanalından bebeğe geçiş söz konusu olabilir. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlter Güvendik

Op.Dr İlter Güvendik,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

13 yıl boyunca Antalya Eğitim Araştırma Hastanesinde ve Konyaaltı caddesindeki muayenehanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Yaşam Hastanesinde devam etmektedir.

 

Etiketler
Hpv (human papilloma virus) nedir?
Op. Dr. İlter Güvendik
Op. Dr. İlter Güvendik
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube