Hpv enfeksiyonu

Hpv enfeksiyonu

Hpv genital organlara yerleşebilen bir virüstür. Yerleştiği hücrelerde yapısal değişikliğe neden olurlar. Bazı HPV tipleri hücrenin DNA sını değiştirerek kontrolsüz çoğalan kanser hücrelerine dönüşmesine neden olabilirler. Kişinin vücut direnci enfeksiyonun seyrinde önemlidir. HPV enfeksiyonunun izlerini vücut zamanla silebilir. Pap smear ile hücresel değişikliklerin takibi önemlidir.

Hpv bulaşma yolları: Çoğunlukla bir virüsle enfekte olmuş kişilerle cinsel temas sonrası bulaşır. Ortak kullanılan epilasyon aletleri, tıraş bıçağı, ağda gibi malzamelerde bulaştırıcı olabilir. Çok sayıda cinsel partner yada partnerin çok sayıda cinsel partnerinin olması yayılmayı arttırır. Oral yollada bulaşabilir.

HPV belirtileri: Virüsle temastan 3-8 ay sonra belirtiler görülmeye başlar. Genital bölgede, anüs etrafında, vagen içinde sayıları ve büyüklükleri değişen kondilom yada siğil dediğimiz kitlelerin oluşması ile tesbit edilir. Bazen hiç belirti vermez. Rutin papsmear testi sonucunda şüpheli lezyonlar çıktığında ileri araştırmaya gidildiğinde tesbit edilebilir.

HPV tanısı nasıl konulur?
Vulva, anüs, vagendeki tipik lezyonların varlığında tanı kolaylıkla konulabilir. Şüpheli lezyonlarda biopsi ile tanı kesinleştirilir. Her kadının rutin pap smear kontrolü yaptırması gereklidir. Pap smear sonucunda şüpheli durumlarda kolposkopi gerekirse kolposkopik biopsi yapılır. Günümüzde HPV nin alt tiplerini belirlemek ve onkojenik alt tiplerini tesbit etmekte mümkündür.

Genital siğil nasıl tedavi edilir?
Tedavide amaç görünen lezyonların virüslere etkili ilaçlar ve koterizasyonla yok etmektir. Unutulmaması gereken, kitleler yok edilse bile hücrelerin içinde gizlice yaşamını sürdüren virüsler sayesinde bulaştırıcılık devam eder.

Condilom oluşumu tedavi sonrası tekrarlayabilirmi?
Kişinin vücut direncinin düştüğü, immunitenin baskılandığı durumlarda bu virüsler aktif hale gelerek görünür lezyonlar yapabilirler. Gebelik bunun için tipik bir örnektir. HPV taşıyan bir kişi gebe kaldığında virüsün aktifleşerek condilom oluşturduğu görülebilir. Hayatında birkez kondilom geçiren bayanların jinekolojik muayene ve papsmear testini daha sık yaptırmaları gerekir.

Gebelikte HPV
Gebelik sırasında büyük condilomlar normal doğuma engel olabilirler. Condilom alanları kanamaya eğilimli olur. Condilom varken normal doğum yapılırsa doğum kanalından geçerken bebeğin HPV virüsü ile enfekte olması mümkündür.

HPV aşıları
Gardasil adı verilen aşı HPV nin ençok genital siğil yapan 6-11 ve ensık rahim ağzı kanseri öncüsü olan 16-18 türlerine karşı etkilidir. 0-2-6 ıncı aylarda uygulanır.

Cervarix adı verilen aşı HPV nin 16-18 türlerine karşı geliştirilmiştir.0-1-6 ıncı aylarda uygulanır.

Aşının en yüksek koruyuculuğu henüz virüsle karşılaşılmadığı durumlarda olur. 9 yaşından itibaren kız çocuklarına yapılabilir. Ne kadar erken yaşta yapılırsa timus bezi gerilemeden vücudun savunma sistemi o oranda iyi uyarılmaktadır.

Virüs bulaşmış kişilerin tedavisi için etkili bir aşılama yoktur. Ancak virus tesbit edilen vakalarda aşılanabilir. Henüz 4 tipe geliştirilen aşı çapraz reaksiyonla  yaklaşık 10 tipe %50 oranında koruma sağlamaktadır. Aşı virüsün farklı tiplerindeki bulaşmalara karşı etkili olur. Aşı 3 kez yapıldıktan sonra koruyuculuk 5 yıl olarak söylensede aşının tekrarına gerek yoktur. 5 yıldan sonrada immünitenin devam ettiği gözlenmiştir. Aşının 10-45 yaş aralığında yapılabileceği ve etkili olduğu gösterilmiştir.

HPV ile enfekte kişiler aşılanabilirmi? 
Aşı enfeksiyonu ortadan kaldırmaz. Kişinin enfekte olmadığı HPV tiplerine karşı bağışıklık sağlar.
HPV ile enfekte olan kişilerin bir kısmında zaman içinde kişinin savunma mekanizmaları bu virüsü ortadan kaldırır.Virüsün dokulara verdiği zararı azaltmak ve nüksleri önlemek için görülebilen lezyonlar çıkartılmalıdır. Eğer kişinin savunma sistemi virüsü zamanla yok edemezse kişi o virüsü taşıyıcı hale gelir. Virüs zaman zaman aktifleşip lezyonlara sebep olabilir.

Aşılamadan önce HPV tiplemesi gereklimidir?
HPV tiplemesi gerekli değildir. HPV aşısıyla 4 tipe karşı koruma ve çapraz reaksiyonla 10 tipe karşı koruma sağlandığı için aşının faydalı olacağı bilinmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Belgin Harzadın

Etiketler
Hpv enfeksiyonları ve hpv aşısı
Op. Dr. Belgin Harzadın
Op. Dr. Belgin Harzadın
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube