Hipnoz ve hakkında yanlış bilinenler

Hipnoz ve hakkında yanlış bilinenler

HİPNOZ VE HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER
Hipnoz hepimizde küçük de olsa tedirginlik uyandıran ve gizemini koruyan bir kavram olarak kabul zihinlerimizde yer almıştır.  Hipnoz tekniğini bireysel olarak deneyimleyen ya da bir başkasına uygulanırken şahit olma şansı edinmiş biriyseniz o anda neler hissetmiştiniz?
Peki hipnoz tam olarak nedir? Hipnoz sözcüğü “”hypnos” sözcüğünden türemiştir. Yunanca'da hypnos uyku tanrısı olarak kabul edilir. Ancak gerçekte hipnoz uykudan tamamen farklıdır. Kısaca hipnoz uyku ile uyanıklık arasında olan bir durumdur ve artan bir farkındalık ile dikkatin bir şey üzerinde odaklanmasıdır. Aslında temel olarak hipnoz, duygu, düşünce, davranış ve hafıza alanlarında deneyimlenen ve değişim yaratan bir yöntemdir. Bu değişimler zihinsel görüntülerle ve sözel telkinlerle birleştirilerek başarılı olur. Zihinsel imgeler özellikle dikkatin bir duruma odaklanması ile oldukça güçlü düşünce ya da telkinle  danışanın isteğine uyumlu olarak oluşturulur ve böylece zihin üzerinde daha güçlü bir etki yapması sağlanır.
Hipnoz altındayken beynin bilişsel kısmı aktive olur. Böylece direkt olarak bilinçaltındaki zihinsel algılar değişimlenebilir. Örneğin, sigara içme isteği ile baş edebilmek için ego güçlendirilerek kişinin bu isteğe karşı koyabilmesi sağlanmaya çalışılır. Hipnotist adı verilen uzman direkt ya da indirekt telkinlerle zararlı veya istenmeyen alışkanlıkları kırmaya çalışır. Bu alışkanlıklar arasında yeme bağımlılığı, sigara kullanımı gibi bazı bağımlılıkların yanında  kaygı, depresyon ve özgüven eksikliğinin üzerine de hipnoz yöntemi ile çalışmak mümkündür.
Fobinizi yenebilir, anksiyetenizi azaltıp onu kovabilir, özgüveninizi inşa edip acınızı kontrol altına alabilir ve stresinizi hipnoz tekniği ile birleştirilmiş bir psikolojik destek ile azaltabilirsiniz.
Hipnoz hakkında yanlış bilinenler:
Hipnozdan uyanamazsam ne olur; hipnoz terapide kullanılan bir tekniktir ve uyanmama diye bir durum söz konusu değildir.
Hipnozu bir başkası benim isteğim dışında bana yapabilir; hipnozun sizin iradi  isteğiniz olmadan uygulanması imkansızdır.
Hipnoz halindeyken bana istedikleri şeyi iradem dışında yaptırabilirler; hipnoz sizin isteğinizde yapılan uyku ile uyanıklık arasındaki bir durumdur. Siz trans altında olsanız da zihninizin bir bölümü uyanık olmayı sürdürür. Size zarar verecek herhangi bir fiziksel ya da ruhsal telkin ile zihninizin bu bölümü sizi uyarır ve siz kendiliğinizden transtan çıkarsınız.
Hipnoz altındayken utanç verici şeyler yapabilirim. Hipnoz altındayken ne yapıldığının bilincindesinizdir ve iradeniz dışında bir şey yaptırmaya hipnozun gücü yetmez.
Hipnoz altında bilinçsizsinizdir. Hipnoz  hayal kurmaya benzeyen farklı bir zihinsel durumdur. Hipnoz altındayken her şeyin farkındasınızdır ve ne oluyorsa kontrolünüz altındadır. İstediğiniz zaman hipnoz halinden çıkabilirsiniz.
Sadece zihinleri güçsüz insanlar hipnoz olabilirler. Bunun karşıtı doğrudur. Genel olarak daha güçlü zihne sahip olan insanların daha kolay hipnoz olabildikleri görülmüştür. Çünkü böyle bir zihne sahip insanlar daha güçlü  görselleştirme yeteneğine sahiptirler ve başka düşüncelerin bu durumlarını bölmesine izin vermezler.
Eğer hipnotisti duyabiliyorsam hipnoz altında değilim demektir. Herkes hipnozu farklı şekilde deneyimler. Hipnotistin söylediklerini duyma ve hipnozdan sonra bunları hatırlama tamamen doğaldır.
Hipnoz büyü veya sihirbazlık değildir.
 
Psk. Nilüfer YALINÇETİN
05326758782

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nilüfer Yalınçetin

Uzm. Psk. Nilüfer YALINÇETİN, Ege Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlamıştır. Aynı yıl Ege Üniversitesi'nde uzman olarak bireysel, çift ve grup psikoterapileri alanında çalışmalarına başlamıştır. Klinik uygulamalarında, Bilişsel Davranışçı Terapi, Gestalt Terapisi, Şema Terapisi ve Hipnoz tekniğini Transaksiyonel Analiz yaklaşımına entegre ederek kullanmakta olan Uzm. Psk. Nilüfer YALINÇETİN, Bireysel, Eş, Aile ve Gruplara danışmanlık uygulamaktadır. Danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra profesyonellere yönelik eğitim ve süpervizörlük çalışmalarına devam etmekte, çeşitli yerel ve ulusal gazetelerde yazılar yazmaktadır. Uzm. Psk . Nilüfer YALINÇETİN, lisans ve lisansüstü eğitiminin yanı sıra pek çok eğitim, kurs ve sertifika programına katılmış ve ...

Etiketler
Uyanıklık
Uzm. Psk. Nilüfer Yalınçetin
Uzm. Psk. Nilüfer Yalınçetin
Balıkesir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube