Herpes (genital uçuk)

Herpes (genital uçuk)

Cinsel yolla bulaşan viral bir enfeksiyondur. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde her 5 erişkinden biri bu virüs ile enfekte durumdadır. Yakın ilişki ile ve sıklıkla da cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalıktır.

En tipik özelliği : neden olduğu ağrılı kabarcıklar ve yaralardır. Bu yara ve kabarcıkların belirdiği yerler virüsün vücuda girmek için kullanmış olduğu noktalardır. Yaralarla direkt temas edilmesi bulaşmaya neden olabilir fakat yara yokluğunda da bulaşma olabilmektedir.

Herpes virüsü cinsel ilişki sırasında cilt veya mukozalardaki ufak zedelenmelerden geçerek vücuda girmektedir. Vücuda giren virüs o bölgedeki sağlam hücrelere girip çoğalmaya başlamakta ve vücudun bağışıklık sistemi de virüs ile savaşmaya başlamaktadır. Virüs ile bağışıklık sistemi arasındaki bu mücadeleye bağlı olarak biraz önce bahsedilen yaralar oluşmaktadır.

Cinsel organların yanında, dil, ağız, gözler, dişetleri, dudaklar parmaklar ve vücudun diğer yerleri de enfekte olabilmektedir. Hatta vücudunuzdaki yaralara elinizle dokunduğunuzda vücudunuzun başka yerlerine özellikle de gözlerinize hastalığı taşıyabilirsiniz. Gözlerde oluşacak enfeksiyon çok ciddi problemler yaratabilir ( herpetik keratit). Herpes virüsü vücut dışında birkaç saat yaşayabilirse de : tuvalet oturaklarından,küvetlerden veya diğer objelerden bulaştığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Belirtiler: Herpes virüsü ile enfekte olmuş insanların çoğunda herhangi bir semptom yoktur. Semptomlar görüldüğünde ise kişiden kişiye çok fazla değişiklik görülmektedir. Bazı kişilerde çok sayıda ve ağrılı yaralar açılmakta, bazı kişilerde ise hafif bir takım belirtiler ile hastalık geçmektedir. Belirtiler genellikle virüs vücuda girdikten 2-10 gün sonra çıkmaktadır. Bu sırada sizde grip benzeri belirtiler oluşabilir. Lenf bezleriniz şişebilir, ateş, titreme, kas ağrıları, yorgunluk hissi, bulantı ve kusmalar oluşabilir.

Bu arada cinsel organınızda, kalçalarınızda veya diğer bölgelerinizde içi sıvı dolu minik kabarcıklar belirebilir. Bu kabarcıklar tek olmaktan ziyade genellikle kümeler şeklindedir. Bu arada idrar yaparken bir batma veya yanma hissi oluşması da sıkça görülen şikâyetlerdendir. İlk herpes atağı 2-4 hafta sürebilir.bu süre içinde kabarcıklar patlar ve yaralardan bir sıvı sızmaya başlar, daha sonra yara kabuklanır ve iz bırakmadan iyileşir. Tekrarlayan herpeste ise ilk önce virüsün vücuda girmiş olduğu yerde yanma, kaşıntı veya batma hissi oluşur. Bu sırada sırtınızda, kalçalarınızda ve dizlerinizde ağrı hissedebilirsiniz.

Bu öncü belirtilere prodrom adı verilir. Birkaç saat sonrada yaralar çıkmaya başlar. Tekrarlayan hastalıklarda genellikle ateş çıkmaz ve yaralar daha çabuk iyileşir. İyileşme süreci çoğu vakada 3-7 gündür. Tekrarlayan enfeksiyonlarda genelde daha az ağrı duyulur. Genital herpes düşündüren belirtileriniz var ise hemen doktorunuzla temasa geçmelisiniz. Doktorunuz eğer teşhisi doğrular ise tedavinize hemen başlanacaktır.

TEŞHİS: Doktorunuz bir veya daha fazla test isteyerek teşhisi doğrulayacaktır.

En kesin tanı yöntemi yaralardan alınacak örneklerde virüsün izole edilmesidir. Bu testin sonuç vermesi yaklaşık bir hafta alabilir ve her yerde yapılma imkânı yoktur. Pozitif sonuçlar teşhisi doğrularsa da negatif sonuç teşhisi ekarte ettirmemektedir. Kanda yapılacak antikor ölçümleri yeni ve eski enfeksiyonları göstermekte yardımcı olmaktadır ( HSV IgG ve IgM) TEDAVİ Herpesin kökten tedavisi bu gün için mümkün değildir. Hastalığın süresini kısaltacak ve rahatsızlığı azaltacak tedaviler yapılabilmektedir. Daha önce bu hastalığı geçirmiş iseniz ve yukarıda anlatılan prodromal bulgular başladığında doktorunuzun size reçete etmiş olduğu antiviral tedaviye başlarsanız hastalığın hafif ve kısa sürmesini sağlamak mümkün olmaktadır. Böylece hastalığı başkalarına bulaştırma şansıda azalmaktadır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hüseyin Şenyurt

Etiketler
Cinsel ilişki
Op. Dr. Hüseyin Şenyurt
Op. Dr. Hüseyin Şenyurt
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube