Hamilelikte hepatit c ( sarılık )

Hamilelikte hepatit c ( sarılık )

 Eğer siz kronik Hepatit C hastasıysanız doğum esnasında bebeğinize bulaştırma olasılığınız yaklaşık olarak %5’tir. Ancak bu oran sizin viral yükünüz (HCV RNA) yüksek ise daha da fazla olabilir.
 
HEPATİT C’Lİ GEBEDE DOĞUM 
 
Vajinal doğum ile bebeğinize bulaştırma olasılığınız daha yüksek gibi görünmekle birlikte sezaryen ile doğumun geçişi azalttığı ile ilgili kesin bir veri bulunmamaktadır.
 
HEPATİT C’Lİ ANNEDE EMZİRME
 
  Anne sütü ve özelliklede kolostrumda oldukça düşük miktarda HCV saptanmıştır. Ancak anne sütü ile HCV bulaşı net gösterilememiştir. Buna rağmen yüksek HCV RNA değeriniz var ise bebeğinizi emzirmemeniz önerilir.
 
Hepatit C’li anneden doğan bebeğe 15. ayda Anti HCV baktırılmalıdır. Eğer imkanınız var ise 2. ve 6. ayda HCV RNA’da baktırılabilir. 
 
HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) HEPATİT C TEDAVİSİ
 
  Eğer Hepatit C taşıdığınızı hamileliğiniz sırasında öğrendiyseniz yapacak hiçbir şey yoktur sadece bebeğinizin doğmasını beklemeniz gerekir. Gebeliğiniz sonlandıktan sonra tedavinizin başlanması ve bebeğinize bulaşın olup olmadığını anlamanız için Enfeksiyon Hastalıkları uzmanınızla iletişim halinde olmanız gereklidir. 
 
İNTERFERON TEDAVİSİ ALANLARDA HAMİLELİK?
 
  Kronik Hepatit C tedavisi alıyorsanız kesinlikle gebe kalmamak için korunmanız gereklidir. Sağlıklı bir gebelik için ise tedaviniz bittikten en az 4 ay sonra gebe kalmanız gerekir.
 
  Eğer eşiniz interferon tedavisi alıyorsa o zaman da yine tedavi tamamlandıktan 7 ay sonra hamile kalmanız önerilir. Çünkü interferonların spermler üzerinde de istenmeyen etkileri vardır

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rezan Harman

Etiketler
Anne
Uzm. Dr. Rezan Harman
Uzm. Dr. Rezan Harman
Mersin - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube