Hamilelikte beslenme

Hamilelikte beslenme
Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?
 
Hamilelere özel çaylar tavsiye ediyor musunuz?  
 
Hamilelikte kilo almaktan nasıl korunabiliriz? 
 
Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir. Gebelik dönemindeki beslenme şekli, anne ve doğacak bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Bu gerçek, halk arasında gebe annenin, iki kişilik yemesi gerektiği fikrini doğurmuştur. Oysa gebelikte fazla beslenme de, yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir.

Kadın Doğum Doktorları ve Beslenme uzmanları, gebelikte annenin (eğer anne adayı normal vücut ağırlığında ise) her ay ortalama 1-1.5 kg. ağırlık kazanmasını önermektedirler. Olması gereken ağırlıktan daha fazla olup gebe kalan anne adaylarında amaç annenin hızlı ve fazla kilo almasını engellemek olup kesinlikle gebelik süresinde zayıflatma tedavisi önerilmez.
 
Gebelik beslenmesinde hedef; anne adayının mümkün olduğunca dengeli, sık, sağlıklı ve tüm besin gruplarını içerecek şekilde beslenmesini sağlamaktır. Öğün sayısı arttırıldıkça gebelik döneminde görülmesi muhtemel bulantı, kusma, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sıkıntıların da görülme riski en aza indirilmiş olur.
 
Yiyecekler, türlerine göre vücutta çeşitli görevler yaparlar. Benzer görevleri yapan yiyecekler bir araya getirilerek aşağıdaki gruplar oluşturulmuştur. Yiyeceklerinizi bu gruplardan seçip, önerilen miktarlarda yiyerek, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilirsiniz.

1-Et Grubu: Et, yumurta, peynir, kurubaklagil grubu, bu yiyecekler, beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimini, kan yapımını ve büyümeyi sağlar. Günlük önerilen miktar: 6–8 değişim.
2-Süt ve Yoğurt Grubu: Bu yiyecekler, büyüme ve gelişme için, özellikle kemik ve diş gelişiminde gereklidirler. Günlük önerilen miktar: 2 değişim.

3-Sebze ve Meyve Grubu: Bu yiyecekler, büyüme ve gelişme için gerekli vitaminleri; özellikle C vitamini içerirler. Ayrıca posa bıraktıkları için, gebelikte çok sık görülen kabızlığın giderilmesinde de yardımcı olurlar. Günlük Önerilen Miktar:  Meyve: 2–3 değişim – Sebze: 3–2 değişim

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Yasemin Serintürk

Etiketler
Gebelikte beslenme
Uzm. Dyt. Yasemin Serintürk
Uzm. Dyt. Yasemin Serintürk
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube