Hamilelik takvimi / 23. hafta

Hamilelik takvimi / 23. hafta

Hamilelik Takvimi / 23. Hafta

 

 

 

Bebeğiniz artık tamamen minyatür bir insan görünümündedir. Kulak içinde yer alan minik kemikler tamamen sertleştiği için bebek çok iyi duyabilir. Dudakları iyice belirginleşir, ultrasonografide gülümsemesi fark edilebilir. Boyu 17 - 18 santimetre kadar olmuştur, kilosu ise 600 gram civarındadır. Gözleri tamamen gelişmiş olmasına rağmen, renkli kısmı olan iris daha pigmente değildir; yani göz rengi belli değildir. Pankreas tam olarak olmasa bile, insülin salgılamaya başlar. Sizde ise yavaş ama sürekli bir kilo artışı söz konusudur.

 

Bu dönemde aşermeleriniz artar. Fazla abartıya kaçmadan ufak tefek kaçamaklar yapabilirsiniz. 20'li haftalarını yaşayan hamilelerde, sık sık bacak krampları görülür. Kalsiyum ve magnezyum alımı, şikayetleri ve krampların sıklığını azaltır. Kramp girdiğinde bacağınızı düz uzatarak eşinizden masaj yapmasını isteyebilirsiniz. Artık eşiniz, elini karnınıza koyduğunda, bebeğinizin hareketlerini çok rahat hissedebilir; hatta bu hareketler dışarıdan gözle bile fark edilebilir. Bunun nedeni bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının göreceli olarak fazla olmasıdır. Yani bebeğin hareket etmesi için çok geniş bir alan vardır.

 

Bebeğiniz, sanki içeride taklalar atarmışcasına özgürce hareket eder. Bu hareketler, bebeğin motor gelişimi, yani kas güçlenmesi için çok önemlidir. Bu haftalarda yapılan ultrason incelemelerinde bebek makat geliş pozisyonunda iken, çok kısa bir süre sonra baş geliş pozisyonunu alabilir. Bebeğin ters durması fazlaca önemli değildir.

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Orkun Çetin

Eğitim Kocaeli Üniversitesi

Uzmanlık Cerrahpaşa Üniversitesi

Etiketler
Aşerme
Op. Dr. Orkun Çetin
Op. Dr. Orkun Çetin
Van - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube