Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında diş hekimliğinde estetik

Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında diş hekimliğinde estetik

KIRILAN DİŞLERİMİN TEDAVİSİ İÇİN NE YAPILABİLİR?

    Ön dişlerimiz darbe ve travmaya açıktırlar ve bazen şansızlık eseri kırılabilirler. Bu durumda acilen diş hekiminize başvurmalı ve çekilecek film yardımıyla dişin kök ve kemik sağlığı değerlendirilmeli olası bir kök kırığı için önlem alınmalıdır.

Bu durumlarda bazen dişe kök kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Kırık dişin onarılması ise estetik cam seramik uygulaması veya poliseramik bonding uygulamaları ile kısa sürede ve çok başarılı olarak yapılabilmektedir.

İMPLANT TEDAVİSİNDE DİŞİMİN TAKILMASI İÇİN 3 AY BEKLEMELİ MİYİM?

     İmplantınız yerleştirildikten sonra implantın kemikle birleşmesi süreci olan osteointegrasyon süresi yaklaşık 3 aydır. Bu süre kemiğin kalitesi ve durumuna  ayrıca genel sağlık durumuna bağlı olarak 6 aya kadar uzayabilir. 

Son zamanlarda üretilmeye başlanan aktif yüzeyli implantlarla bekleme süresi 3 haftaya kadar inmiştir. Eğer uygun kemik yapısına sahipseniz doktorunuz size aktif yüzeyli bir implant önerebilir bu durumda protezinize daha kısa sürede kavuşabilirsiniz.

AMALGAM DOLGULAR SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?

     Amalgam dolgular yapısında bulunan civa nedeniyle hem genel sağlık, hem de çevreye zararları açısından en çok tartışılan dolgu maddesidir. Diş restorasyonunda kullanılan amalgamın sağlığa zararlı olmadığı  Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI),Uluslararası Diş Hekimliği Araştırmaları Birliği ( IADR),Amerika Diş Hekimleri Birliği ( ADA),Amerika Gıda ve İlaç Dairesi ( FDA) gibi güvenilir kuruluşların tümü tarafından kabul edilmiştir. Ancak  civanın çevre için zararlı etkileri bilindiğinden diş hekimlerinin uygulamaları esnasında atıklar konusunda gerekli önlemleri almaları  gerekmektedir. Günümüzde amalgam kullanımı bazı ülkelerde kısıtlansa da,  özellikle maliyetinin düşük olması nedeniyle dünyada hala en yaygın olarak kullanılan dolgu materyallerinden birisi olma özelliğini korumaktadır. Amalgam  dolgular ağız ortamında düşük düzeyde civa buharı salar. Bu nedenle süt dişleri, gebeler, böbrek hastaları ile civa  ve metal allerjisi olanlar tarafından kullanılması önerilmemektedir. Ağızda mevcut olan amalgam restorasyonların sökülmesi esnasında açığa çıkan civa buharı hem hasta hem de diş hekimi için çok daha zararlıdır. Ayrıca çıkarılan her dolgu diş yapısından madde kaybına yol açar. Diş kayıplarının en önemli nedenlerinden birisi tekrarlanan restorasyonlardır. Bu nedenle ağızda mevcut olan  sağlam amalgam dolgular dişte  yeni bir çürük oluşumu ,büyük bir kırık veya endodontik tedavi  gereksinimi gibi geçerli bir gerekçe söz konusu olmadıkça hastanın israrı ile değiştirilmemelidir.  Yıpranan dolgular tamamen sökülmemeli,  tamir edilmelidir. 

      Günümüzde çürüyen dişlerin restorasyonunda kullanılabilecek tek seçenek amalgam değildir. Amalgama alternatif olarak uygulanabilecek çok daha estetik restoratif materyaller geliştirilmiştir. Bu materyallerin üstün estetik özelliklerinin yanı sıra diş dokularına bağlanabilme/ tutunabilme özellikleri de bulunmaktadır. Estetik dolgu materyallerinin bu özelliği diş dokularına sadece çürük lezyonlarını kaldıracak şekilde, amalgama oranla daha küçük kaviteler açılarak tutunabilme şansı verir.Bu nedenle  diş yapısında minimal zarar oluşturarak uygulanırlar. Günümüzde yeni bir restorasyon yapılması gerektiğinde diş hekiminin amalgam yerine estetik restoratif materyalleri tercih etmesi daha doğru bir yaklaşımdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Dr. Dt. Kerem ARAS, Hollanda, Tayland ve Japonya'da dental implantlar ve estetik diş hekimliği konularında pek çok eğitim ve araştırma programına katılmış olup, gülme tasarımı, laminate vennerler ve dental implantlar konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılında Ankara - Emek'te ilk kliniğini açmış olan Dr. Dt. Kerem ARA ...

Etiketler
Zirkon köprü
Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube