Göz kapağı estetiği hakkında

Göz kapağı estetiği hakkında

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) alt ve üst göz kapağı için ayrı ayrı patolojilerin oluşturduğu sorunların tedavisini kapsar. Üst göz kapağında temel sorun; yıllar içerisinde meydana gelen cilt fazlalığı ve sarkmasıdır. Üst göz kapağındaki cilt fazlalığı görsel olarak yaşlı ve yorgun bir görünüme neden olurken, fonksiyonel olarak da sorun yaratır. Bu fazla ve gevşek dokunun göz kapağı üzerinde oluşturduğu yük, göz kapaklarını sürekli kapanma yönünde provoke eder. Hastalar, özellikle gazete okuma, televizyon izleme gibi bakışların hareketsiz ve sabit kaldığı durumlarda uyuklama ve uyuyakalma problemleri yaşarlar. Çoğu zaman refleks olarak kaşlarını yukarı kaldırır ve bu sorunu çözmeye çalışırlar. Bu nedenle alın çizgileri çok daha belirgin hale gelmektedir. Ve çoğu hasta bu durumu hekimin uyarısı ile farkeder. 

Üst blefaroplasti çoğu zaman fazla cildin en az iz bırakılarak çıkarılmasından ibarettir. Ancak bazı durumlarda göz kapağımızı kaldıran levator kasına plikasyon yapmak ve bu şekilde yeterli gerimi sağlamak gerekebilir. Levator kas ameliyatları aslen pitoz cerrahisi ile ilgili olup, farklı bir konu başlığında incelenir. Yine nadir bir durum olarak, gözümüzü üstten çevreleyen ve darbe emici özelliği bulunan yağ yastıkçıklarının fıtıklaşması söz konusu ise bu fıtıklaşan kısımlar, kesilerek temizlenebilir. 

Üst blefaroplasti lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilir ve ortalama 1 saat süren bir işlemdir. Ameliyat sonrası hasta bir kaç saat misafir edilerek gözlerine buz uygulaması yapılır. Ortalama 1 hafta göz çevresinde ödem ve morarmalar sürebilir. Ameliyat sonrası 5. gün dikişler alınır. 

Alt blefaroplasti çoğu zaman göz küresini alttan destekleyen yağ yastıkçıklarının fıtıklaşması nedeniyle yapılır. Cilt fazlalığı nadiren alınır ve bu işlem çok dikkatli yapılmalıdır. Zira fazla cilt alınması ile alt göz kapağı dışa döner, göz kapatılamaz ve buna bağlı bir çok problem baş gösterir. Fıtıklaşan yağ yastıkçıklarının çıkarılması ve bu işlem sırasında iz kalmaması amacıyla cilt kesileri hemen kirpik altından yapılır. İnce ve detaylı bir işlem olması dolayısıyla alt blefaroplastinin genel anestezi altında yapılması daha uygundur. Alt blefaroplastide en korkulan komplikasyonun kanama ve hematom olması nedeniyle hastanın hastanede 1 gün gözlem amaçlı misafir edilmesi gerekir. 1 hafta - 10 gün içerisinde göz çevresindeki morlukların tamamen geçmesi beklenebilir.

Genç, cilt fazlalığı olmayan ve yağ yastıkları fıtıklaşmış hastalarda ben biraz farklı bir teknik kullanıyorum. Bunun için fıtıklaşan yağ yastıkçıklarının hemen üzerinden küçük cilt kesileri yapıyor, fazla kısımları buradan direk çıkarıyorum. Sonra cilt kesilerini çok ince iplerle dikiyorum. Dolayısıyla hasta, tüm göz kapağı boyunca uzanan büyük kesilerden, uzayan iyileşme süresi ve şişliklerden kurtulmuş oluyor. Göz altındaki izler ise çok kısa zamanda kaybolup gidiyor.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tamer Şakrak

Op.Dr Tamer ŞAKRAK, 15 Şubat 1977 tarihinde Almanya'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994  yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.   Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011-2013 yılları arası Eskişehir Acıbadem Hastanesi'nde 2013-2014 yılları arası Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Tamer ŞAKRAK mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri kendi kurduğu Regenplast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir. Gerek asistanlık gerekse uzmanlık dönemlerinde, bir çok bilimsel makale, bilimsel çalışma ve araştırma yazıları yazmış ve bu çalışmalardan ödüller almıştır. Profesyonel ...

Etiketler
Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) nasıl yapılır
Op. Dr. Tamer Şakrak
Op. Dr. Tamer Şakrak
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube