Göz çevresi morluğu tedavisi nedir?

Göz çevresi morluğu tedavisi nedir?

Göz çevresi morluğu, koyuluğu ve yaşlanması günümüzde en fazla üzerinde durulan konulardan biridir. Yüz yüze iletişimde ilk temas edilen alan göz ve çevresidir. Kişilerde canlı, dingin, genç, elastik görüntüyü ilk göz çevresi verir. İletişimde ilk saniyelerin önemini hatırlatacak olursak ilk iletişim araçlarının ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anlarız.

Göz etrafı yüzümüzde en erken yaşlanma sürecine giren alandır. 20’li yaşlardan itibaren mimikle oluşan çok ince çizgiler belirmeye başlar ve sonraki yaşlarda genetik ve kişinin yaşam şekline bağlı değişmekle beraber göz etrafı çizgilerinde derinleşme, deride fazlalık ve de torbalarda artış görülebilir.

Göz altı morlukları neden oluşur?

Uykunuzu alıyor almanıza rağmen sabahları bile göz altlarınızda koyu halkalar mevcutsa, bu olağan dışı bir durumdur. Yorgunluk veya uykusuzluk, göz altında koyu halkalar için tek neden değildir. Gözlerin altında koyu halkalar çeşitli nedenlerle oluşabilir.

İlerleyen yaşla birlikte genel olarak vücudun her yerinde gözlemlenen yağ, kas ve kemik kaybı, göz çevresinde kendini çok daha çabuk ve belirgin şekilde gösterir. Yaşlanma eryaman escort sürecinde doku kaybının doğal bir sonucu olarak incelen yağ tabakası göz altı morluğunu tetikleyebilir.

Bir başka neden ise, göz çevresi derisinin genetik mirasla koyulaşmaya meyilli olmasıdır. Göz kapaklarının etrafını sarmalayan cilt dokusu, vücudumuzun en ince derisine sahip bölgesidir.  Söz gelimi diğer alanlarda 2 mm bir cilt kalınlığı varken, göz çevresi derisi sadece yaklaşık 0.5 mm kalınlığındadır. Derinin altından geçen kan, kırmızı renk tonuna sahiptir ancak göz çevresindeki derinin ince olması dolayısıyla kırmızı renk ışık vasıtasıyla emilir ve mavimsi bir tonda yansır. Yüzeye yakın damarlardan geçen kanın mavimsi bir tonla yansıması ise, zaten genetik olarak çok daha ince olan göz çevresinin mor ve mavimsi bir şekilde çevrelenmesiyle sonuçlanır. Ayrıca bu tarz bir incelik sorunu, ileri yaşlarda göz altı torbalanmasının da nedenlerinden biri olarak kabul edilir.

Burun tıkanıklığı da son derece hassas olan bu alanın cilt dokusunda renk değişikliğine sebep olabilir.

Ayrıca kronik böbrek rahatsızlıkları, sigara, alkol, sağlıksız beslenme ve alt göz kapağının altında oluşan bir alerjinin de göz altı morluklarını ortaya çıkardığını biliyoruz.

Göz altı morluklarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Genetik yatkınlık

Çevresel sorunlar (Göz etrafı ovuşturma alışkanlığının oluşması),

. Yanaklardaki hacim kaybı
• Göz çevresindeki yağ dokusu eksikliği
• Alt göz kapağındaki gevşeklik
• Göz altı cildindeki incelme
• Sigara ve alkol kullanımı
• Güneş hasarına bağlı hiperpigmentasyon
• Aşırı kahve ve çay tüketimi

. Uzun süre ekran karşısında durmak
• Uykusuzluk veya kaliteli uyku uyuyamama
• Dehidrasyon
• Hatalı beslenme
• Melazma
• Alerjiler
• Burun tıkanıklığı
• Egzama, tiroid gibi tıbbi nedenler
• Göz kan damarlarındaki venöz tıkanıklık
Gözlerimiz en önemli organlarımızdan biridir ve konumu gereği çok hassastır. Bu sebeple göz çevrenizdeki morlukların tedavisinde, ilk adım doğru doktorla buluşmaktır.

Tedavide hastaya nedenler ve yapılacak tedavi ayrıntılı anlatıldıktan sonra örneğin morluk sadece çukura bağlı ise; yapılacak ışık dolgu ile güzel sonuç alınır. Hem yapısal renk koyuluğu hem de çukurluk varsa üst derinin rengini iyileştirici tedaviler ve göz altı ışık dolgusu uygulanır. Tabi birden ortaya çıkan göz altı morlukları kansızlık belirtisi olabilir. İlk tedavimiz ise her zaman nedeni ortadan kaldırmak olmalıdır. İyi bir uyku düzeninin sağlanması, dengeli beslenme, güneşten korunma, uzun süre televizyon ve bilgisayar başında kalmamak ve gözlerin dinlenmesini sağlamak, soğuk kompresler yapılması, salatalık gibi cilt yenileyici organik besinlerin rahatlatıcı olarak kullanılması da yapabileceğimiz tedavilerdendir.

Bazı morluklar bir seans dolgu uygulamasıyla iyileşebilir. Bazı morluklar dolgu öncesi lazer, peeling, ince dolgu uygulamalarına da ihtiyaç duyar ki bunlarda iyileşme süreci biraz daha uzundur. Bazı morlukların sebebi, hastamızın başka bir hastalığına bağlanabilir, ancak o hastalığın  tedavisiyle yol alınır.

Dermatoloğunuz morluğunuzun tipini muayene ile analiz eder ve isabetli tedavi yapıldığında ciddi memnuniyet sağlanır. Sonuçta; eskisine göre sizi mutlu edecek bir görünüm vardır. Bu yolu göstermek ve size yardımcı olmak tecrübeli bir dermatoloğun görevidir.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ

Uzm. Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ, 1972 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Dermatoloji uzmanı olmuştur. 2004 - 2006 Yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Burse Gemlik Devlet Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Edirne Özel Ekol Hastanes'inde, 2009 - 2012 yılları arasında İstanbul Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde, 2012 - 2014 yılları arasında Esteworld Bahçelievler kliniği'nde Estetik Uygulamalar üzerine çalışmış ve 2014 - 2015 yılları arasında M- Onep Nişantaşı kliniği'nde, görevine devam etmiştir. Uzm. Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ, mesleki çalışmaların ...

Etiketler
Göz kenarı kırışıkları
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube