Gentest yaşlanmanın sırrı genlerde saklı !

Gentest yaşlanmanın sırrı genlerde saklı !

‘Ailenizde şeker hastalığı var mı? Peki ya kalp hastalığı olan bir büyüğünüz ? Kanser nedeniyle bir yakınınızı kaybettiniz mi? Annenizde olan kemik erimesi acaba siz de ortaya çıkar mı? Ya da fazla kilolarınızdan mı şikayetçisiniz? Yaşlanmaktan ve yaşlılığa bağlı oluşabilecek hastalıklardan korunmak ve daha sağlıklı yaşamak ister misiniz? ‘’

Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını öğrenmek günümüzde artık çok kolay. Yanağınızın içinden pamuklu bir çubuk yardımıyla alınan doku örneğinde tüm bu soruların cevabı mevcut.

Genetik yatkınlık; bazı hastalıkların ortaya çıkması için önemli bir etkendir. Ama tek başına bu yeterli değil. Beslenme tarzı ve yaşam alışkanlıklarından oluşan çevresel koşulların da rolü çok büyük. Gentest testi ; hastalıklara karşı olan genetik yatkınlığınızı, beslenme tarzı ve yaşam koşullarıyla birlikte değerlendiren ve tamamen size özel ‘’yaşam planı’’ hazırlayan bir sistemdir.

Gentest nasıl yapılır ?

Yetkili hekim ön bilgi verir. (yaklaşık 10 dakika) Vücut ölçümleriniz (ağırlık, boy, bel-kalça çevresi, yağ-su-kas ölçümü )alınır. (yaklaşık 10 dakika) Ayrıntılı ‘’Kişisel Bilgi ve Değerlendirme Formu ‘’ doldurulur. (Yaklaşık 60 dakika) Genetik analiz için gereken doku örneğiniz, pamuklu bir çubuğun yanağınızın içine sürülmesiyle alınır (yaklaşık 2 dakika) Doku örnekleriniz, analiz edilmek üzere Hacettepe Üniversitesi Teknokent' inde bulunan "GENAR Biyoteknoloji ve Moleküler Genetik Laboratuvar' larına gönderilir. DNA analiz sonuçlarınız ile bilgi formunuzdaki veriler Hacettepe Üniversitesi Teknokent' inde bulunan TOGEN Toplum Sağlığı ve Genomiği Merkezi" nde özel yazılımlar kullanılarak analiz edilir ve Gentest raporunuz hazırlanır.

Raporunuz 4-6 hafta içerisinde hekiminize iletilir ve hekim tarafından size detaylı olarak açıklanır. (yaklaşık 90 dakika) Genetik yatkınlığın araştırıldığı hastalıklardan bazıları şunlardır:

Kalp-damar hastalıkları (Kalp krizi v.b.)

Beyin-damar hastalıkları (felçler v.b.)

Şeker hastalığı

Kemik erimesi

Bazı kanser türleri (akciger, meme, mide, kalın bağırsak, prostat ca v.b.)

Bazı bağırsak hastalıkları

Eklem iltihabı

Yaşlanmayı hızlandıran mekanizmalar KİŞİYE ÖZEL ‘’YAŞAM KARNESİ’’ Gentest Testi ; Hastalıklara karşı genetik yatkınlıklarınızı ve bu hastalıklardan korunmak için hazırlanmış beslenme planı, besin takviye programı ve yaşam tarzı değişiklikleri, fiziksel aktivite programı, tıbbi takip ve check-up önerileri, eğer tütün ürünleri kullanıyorsanız bunları bırakma yöntemleri ile, verilen önerilerin yaşama geçirilmesi için bazı pratik bilgileri içeren tamamen size özel olarak hazırlanmış yaklaşık 100 sayfalık bir ‘’yaşam karnesi’’ sunar.

Gentest ‘in check-up ‘tan farkı nedir ?

Check-up, kişinin o anki sağlık durumu hakkında genel bir fikir vermek amacı yapılan bir sağlık taramasıdır. Check-up’ı belli aralıklarla yaptırmanız gerekir. Gentest analizi ise geleceği inceler. Gentest’i yaşamınız boyunca yalnızca bir kez yaptırmanız yeterlidir. DOĞRULUK ORANI Gentest kapsamında yapılan genetik analizlerin doğruluk oranı % 99.99'dur.

Gentest kimlere uygulanır ?

3 yaş üstünde sağlığına önem veren, hastalıklar gelmeden önce yatkınlıklarını öğrenerek önlem almak isteyen, özellikle aile geçmişinde kalp hastalıkları, felçler, şeker hastalığı, kanserler, kemik erimesi gibi kompleks hastalıklar görünen kadın-erkek tüm bireylere uygulanabilir. Hastalıklara yakalanmamak ve/veya mümkün olan en az zararla karşılayabilmeniz amacı ile hazırlanan geniş kapsamlı taramayı günümüz şartlarında öneriyoruz.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Şafak

Uzm. Dr. Özlem Şafak
Uzm. Dr. Özlem Şafak
Bursa - Klinik Biyokimya
Facebook Twitter Instagram Youtube