Genital siğil ve aşı

Genital siğil ve aşı

Genital siğil(hpv) enfeksiyonlarında güncel durum ve hpv aşıları günümüzde en popüler std(seksüel geçişli hastalık) genital siğiller olup etkeni human papilloma virüsüdür(hpv) 
ısıya dirençli bir virüs olup genotip sayısı son verilerle birlikte 130' lara çıkmıştır.tek bulaşma yolu cinsel yol olup kondom bulaşmayı tam olarak önleyememektedir.tip 16 ve 18 kanser ile en çok ilişkili tiplerdir. hatta kanser ile ilişkili enfeksiyonların % 54 ünden tek başına tip 16 sorumludur. ancak kansere yol açma riski en fazla olan tip ise tip 18’dir. bilinmesi gereken şudur ki; serviks kanseri olgularının % 99 unda mutlaka herhangi bir hpv virüsünün mevcut olduğudur. yani kabul gören güncel kanı, hpv'siz kanser olmayacağıdır !! kadının virüs ile karşılaşma yaşı düştükçe, immün sistem zayıfladıkça ve sigara içimi ile kanser riski artmaktadır.

Hpv virüsü rahim ağzı kanseri dışında ağız,anüs,farenx,penis,vulva ,tonsil kanserleriyle de ilişkili bulunmuştur. avrupada ilk defa karşılaşma yaşı 13’e düşmüştür. dünyada 630 milyon enfekte kişi mevcuttur. ve ortalam her 10 kişiden birinde bu virüs mevcuttur. buna bağlı olarakda her yıl 720 bin kişide yeni rahim ağzı kanseri tespit edilmektedir.. enfeksiyon bir kez geçirildiğinde tekrarlama oranı %5-64 arasındadır. hpv bulaştıktan sonra % 95 vakada virüs vücut direnci ile tamamen atılır(eradike edilir) persiste olursa 7-15 yıla kadar enfeksiyon kalıcı olabilir. uzun süreli enfeksiyonda kanser riski artmaktadır. hpv enfeksiyonu sıklığı toplumda % 1 dir..

Kanser yapan türleri bulaştan sonra 9-15 yıl içinde kanser yapma riskine sahiptir.rutin olarak, her kadın yılda bir “smear testi” yaptırmalıdır. smear testinde hpv enfeksiyonunun hücre değişiklikleri(koilositler) saptanabilir (smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra yapılmaya başlanır. 3 kez üstüste negatif gelmesi durumunda 2-3 yılda bir yapılabilir. 65 yaşına dek smear alınması önerilmektedir. )bu enfeksiyonu önlemek için piyasaya çeşitli aşılar sürülmüştür.

Madem ki hpv virüsünün serviks kanseri ile ilişkisi kesin olarak biliniyor, öyleyse hpv aşıları ile serviks kanseri artık önlenebilir bir kanser türü olarak görülmelidir. mevcut aşılar özellikle 16-23 yaşları arasında(en erken 9 yaşında ve ortalama 13-26 yaşlar arasında yapılabilir)ancak son bilgilerde aşı için üst sınır tam olarak verilemekle birlikte 45 yaşına kadar uygulanabileceği belirtilmektedir. yine de bilinmesi gereken şudur ki , bu aşının profilaktik(önlemsel) bir aşı olduğu, etken ile karşılaşmadan mümkün olduğunca erken yapılması gerektiğidir. bu da muhtemelen aktif cinsel hayattan önce olmalıdır.

Ancak kanımca, kişide genital lezyon yani bulaş mevcutsa bile,etkenin tipi(hpv genotip tayini) belirlenerek,şayet saptanan virüs, aşıdaki virüs tiplerinden değilse,aşı hala faydalı olabilir. çapraz reaksiyon denilen etkiyle de diğer bazı virüslerden, kişi bu yolla korunabilir. mevcut aşılar,3 doz olarak(0-2-6. aylar) uygulanmaktadır. piyasada ikili(cervarix) ve dörtlü aşılar(gardasil) mevcuttur.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filiz Ak

Etiketler
Rahim ağzı
Op. Dr. Filiz Ak
Op. Dr. Filiz Ak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube