Genital siğil tanı tedavisi ( hpv )

Genital siğil tanı tedavisi ( hpv )

GENİTAL SİĞİL VE HPV (HUMAN PAPİLLOMAVİRÜS)

HPV  insan siğil virüsü oldukça bulaşıcı,yaygın ve belirti vermeyen virüstür. Genital bölgede siğiller ve bazı kanserlere yol açabilirler. Dünyada her 10 kişiden birinde HPV bulunmaktadır. En sık cinsel yol ile bulaşma görülse de deri teması bile yeterli olabilir. HPV genelde belirti vermez. Siz ve eşiniz HPV’li olduğunun farkında olmayabilir. Çoğu kadında HPV  enfeksiyonu kendi kendine temizlenir. Bazılarında ise temizlenmez kanser öncesi lezyonlara, kanserlere ve genital siğillere dönüşebilir. Her yıl 40 milyon kadında HPV nin yol açtığı kanser öncesi lezyonlar gözlenir, neden olduğu rahim ağzı kanseri nedeniyle  dünyada her 2 dk bir kadın hayatını kaybetmektedir. Ayrıca tüm vajinal kanserlerin %65, vulva kanserlerinin %42, anüs kanserlerinin %95’ine neden olur.

Genital bölgede beyaz-pembe, hafif kabarık, karnıbahar görünümlü lezyonlar çıkar. Tedavisinde yakma dondurma ve kesme, medikal ilaçlar uygulansa da tekrar çıkabilir, çabuk yayılır. Lezyonlar gözlendiği anda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

HPV enfeksiyonundan korunmak için aşı önerilir. 2 tip aşı bulunur:

4’lü aşı (kuadrivalan ): Tip 6-11-16-18 ‘e bağlı hastalıkların engellenmesinde kullanılır. Bunlar:

*Rahim ağzı kanseri

*vulva kanseri

*vajinal kanser

*genital siğiller

*İlgili kanser öncesi oluşumlar (CIN evre 1-2-3; VİN evre 2-3 ; VAİN evre 2-3 )

2’li aşı (bivalan ) : Tip 16-18 ‘e bağlı hastalıkların engellenmesinde kullanılır. Bunlar:

*rahim ağzı kanseri

*ilgili kanser öncesi oluşumlar (CIN  evre 2-3 )

Bu aşılar 9-25 yaş arasında doktorunuza danışarak yapılabilir. 25-45 yaş arası yapılan son çalışmalarda yapılan aşının HPV nin yol açtığı lezyonlar açısından % 91 azalma gözlenmiştir. Her yıl düzenli pap smear yapılması gerekir. Aşı 3 doz olarak koldan özel enjektörü ile ağrısız bir şekilde uygulanır. Başlangıç dozu-2ay -6.ayda yapılarak tamamlanır. Eğer 2. Dozdan sonra hamile kalırsanız doğumdan sonra 3. Doz yapılarak aşılar tamamlanır. Emzirme döneminde yapılabilir. HPV aşıları canlı virüs içermedikleri için hastalık yapmazlar. Aşının yol açtığı en sık yan etki enjeksiyon yerinde gözlenen kızarıklıktır. Dörtlü aşı için 9.5 yılı bulan aşı sonrası takip çalışmasında % 100 etkinlik saptanmıştır. Amerika-Avustralya ve birçok Avrupa ülkesinde zorunlu aşı programına dahil edilmiştir. WHO (Dünya sağlık örgütü ) ülkemiz dahil 110 ülkede aşı kullanımını önermiştir. TJOD ( Türk jinekoloji ve Obstetrik Derneği ) 9-13 yaş arası kızlara rutin aşılama önerilir. Daha önce aşılanmamış 13 yaş üzeri genç kız ve kadınların aşılanması önerilir. Aşılamadan önce HPV DNA tayini ve serolojik testlere gerek yoktur.

DR.MUSTAFA TORGAÇ

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Torgaç

Op. Dr. Mustafa TORGAÇ, lisans öncesi eğitimini Antalya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997-2002 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmet yükümlülüğünü Burdur Gölhisar Devlet Hastanesi'nde yerine getirmiştir. 2006-2011 yılları arasında Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. TORGAÇ, tam gün yasası nedeniyle buradaki görevinden istifa ederek özel muayenehanesinde çalışmaya başlamıştır.  Vajinismus tedavisi, lazer ile vajen daraltma yenileme, lazer ile idrar kaçırma tedavisi, riskli gebelik takibi, vajen est ...

Etiketler
Hpv virüsü
Op. Dr. Mustafa Torgaç
Op. Dr. Mustafa Torgaç
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube