Geç yaşlanın, güzel yaş alın. işte 7 altın kural

Geç yaşlanın, güzel yaş alın. işte 7 altın kural

 

        Dünyanın önde gelen isimlerinin eğitim verdiği “The American Academy of Aesthetic Medicine”a kabul edilen ilk Türk doktor olan Alp Mamak, güzel yaşlanmak için 7 altın kural olduğunu söyledi. Dr. Mamak  “Vücudumuz kendi kendini tamir mekanizmasına sahiptir, sağlıklı bir hücre nasıl daha zayıf veya kötü bir hal alabiliyorsa, kötü bir hücrenin yerine de sağlıklı bir hücre gelebilir. ‘Rejenerasyon’ dediğimiz bu tamir ve yenilenme mekanizmasının doğru çalışabilmesi için doğru enerji ve doğru besinlere ihtiyacımız var.” dedi.

 

Estetik Koçu Dr. Alp Mamak, eğitim hayatı boyunca yaşadığı örnek olaylar ve yaptığı araştırmalar sonucu tespit ettiği “Güzel Yaşlanmanın 7 Altın Kuralı”nı şu şekilde özetledi :

 

Susamayı beklemeden su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Susuz kalmak baş ağrısı, enerji düşüklüğü, yorgunluğun yanı sıra eklem ve kas ağrılarına sebep olur. Susuz kalırsanız hem organlarınız hem cildiniz daha hızlı yaşlanır. Yaşlandıkça susama mekanizması bozulur, çay-kahve gibi içecekler susamayı azaltır ama susuzluğu arttırır. Günde yalnızca 8 bardak su içerek enerjinizi yükseltin ve sağlığınızı koruyun.

 

Gün boyunca 3 saatten fazla aç kalmayın.

Çoğu insan sabah kahvaltısı yapmaz; öğle yemeğini atıştırarak geçiştirir ve geç yenen bir akşam yemeğiyle günü sonlanır. Bazı insanların kalori azaltmak ve zayıflamak için yaptığı bu tercih yavaşlamış bir metabolizma ve terazide yükselen rakamla kendini gösterir. Böylesine bir beslenme yalnızca kilo almaya değil, aynı zamanda kas-kemik dokularının azalmasına, yağ-ödem dokusunun ise artmasına neden olur. Bu nedenle, sağlıklı beslenmek ve dinç kalmak için 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere günde en az 6 öğün fırsatı yaratın.

 

Kemik erimesine karşı baklagil tüketin.

Sağlıklı ve genç kalmanızı sağlayan bir beslenme lif açısından zengin olmalıdır. Günlük beslenmenizin % 60’ının meyve, sebze, tahıl ürünleri, kabuklu pirinç gibi çok lifli gıdalardan oluşmasına dikkat edin. Yağ için en fazla %20 ve protein için de %15’lik bir pay yeterli olacaktır. Ancak unutmayın ki kemik erimesi ve sağlık sorunlarından koruyan esas proteinler; baklagiller, işlenmemiş soya ve ürünleridir. Lifli gıda miktarını ayarlayabilmenin en kolay yolu, 2 ara öğünde az şekerli mevsim meyvesi, sabah kahvaltısında ise işlenmemiş tahıl gevreklerini tercih etmektir.

 

Yaşıtlarınızdan daha geç yaşlanmak için sigara, çay-kahve, alkol ve benzeri kimyasallardan uzak durun. Katkılı,  boyalı, işlem görmüş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.

Bunların tamamı hem iç organlarınızı hem cildinizi tahrip ederek erken yaşlandırır. Fazlaca tüketilmeleri ise kemik erimesini hızlandırır, özellikle sigara erken menapoz, akciğer-karaciğer-kalp hastalıkları ve kanser riskini arttırır. Çay ve kahve idrar söktürücü etkisi ile kaliteli suyun vücuttan uzaklaşmasına neden olur; sonuçta aşıtlarınızdan çok daha erken yaşanırsınız. Konserve gıda, şarküteri ürünleri, un, şeker, tuz, asitli içecekler, tatlandırıcılar, hormonlu ve mevsim dışı gıdalar bir çok toksin oluşturarak cildinize ve organlarınıza zarar verir.

 

Kolajen üretimini korumak için güneşten kaçının.

Güneş ultraviole etkisi ile cildimize en çok zarar veren, kolajen üretimini bozarak erken kırışıklıklara ve ciltte lekelere neden olur. Bu nedenle özellikle hassas bir cilde sahipseniz sabah evden çıkmadan yarım saat önce 30 SPF içeren güneş koruyucusu sürün ve gerekirse gün içinde 4 saate bir yenileyin.

 

Düzenli uykuyla gençlik hormonu salgılayın. İyi bir uyku gerçekten de güzellik uykusudur. Uykuda hücrelerin tamir mekanizmaları çalışır ve bu, yaşlanmayı geciktiren en iyi alışkanlıklarından biridir. Çünkü uyku sırasında cilt ve savunma sistemimizi güçlendiren ve melatonin ismi verilen gençlik hormonu salgılanır.

 

Egzersiz mucizesinden yararlanın.Dünya Sağlık Örgütü’nün en önemli öğütlerinden biri olan “açık havada günlük 1 saatlik orta tempoda yürüyüş”ü uygulayın. Bu hem ihtiyacınız olan temiz oksijeni almanıza yardımcı olur hem de endorfin, diğer adıyla mutluluk hormonu salgılamanızı sağlar. Egzersizin kaslarınızı güçlendirip cildinizi gerginleştirdiğini de unutmayın.

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN : Dr. Alp Mamak

Institute Hay

0212 283 10 80

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Alp Mamak

Etiketler
Su içmek
Dr. Alp Mamak
Dr. Alp Mamak
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube